Nyheter

Debattörer upprörs över restriktioner

Flera debattörer riktar hård kritik mot de smittskyddsåtgärder som regeringen nyligen presenterade. Foto: Marko Säävälä/TT
Flera debattörer riktar hård kritik mot de smittskyddsåtgärder som regeringen nyligen presenterade. Foto: Marko Säävälä/TT
John Norell Foto: Pressbild
John Norell Foto: Pressbild
David Eberhard Foto: Jonas Ekströmer/TT
David Eberhard Foto: Jonas Ekströmer/TT
Catarina Kärkääinen Foto: Pressbild
Catarina Kärkääinen Foto: Pressbild
Viktor Barth-Kron Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Viktor Barth-Kron Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Trots hög vaccinationstäckning och få allvarligt sjuka jämfört med i början av pandemin har regeringen beslutat om hårdare restriktioner. Kritiska röster ifrågasätter den sakliga grunden till det.”Vi kommer hädanefter inte begränsa vår verksamhet efter regeringens restriktioner”, skriver Fria moderata studentförbundet.

Publicerad Uppdaterad

Om smittspridning är den enda grund regeringen behöver för att införa restriktioner så innebär det att vi kommer ha årliga nedstängningar varje vinter

John Norell, Fria moderata studentförbundet

Under måndagens presskonferens nämnde regeringen och Folkhälsomyndigheten flera olika sjukdomar som motiv till att restriktioner är nödvändiga i syfte att minska belastningen på vården.

”Solklart nytt för i år är att restriktionerna inte bara handlar om smittspridningen utan om belastningen på sjukvården i allmänhet”, skriver journalisten Viktor Barth-Kron i en krönika i Expressen.

Aftonbladets skribent Oisín Cantwell är inne på samma spår.

”Borde inte politiken snarare handla om att stärka vårdens kapacitet på kort och lång sikt än dessa eviga inskränkningar?” frågar han sig.

Kritiker påpekar även att effekten av smittskyddsåtgärder inte motiveras på ett tydligt sätt.

”Någon utvärdering att tala om existerar inte. Publiken på stora evenemang begränsas till 500 personer. Vilka data stöder just den åtgärden?” undrar Viktor Barth-Kron.

En röd tråd hos flera debattörer är avsaknad av opposition i frågan.

”En riktig opposition skulle påpeka att dagens presskonferens och nya restriktioner enbart är ett sätt för socialdemokraterna att försöka framställa sig som handlingskraftiga och upprätthålla krisstämning inför valet”, skriver statsvetaren Svend Dahl på Twitter.

John Norell, ordförande i Fria moderata studentförbundet, uppger att organisationen inte kommer följa regeringens restriktioner.

”Våra medlemmars demokratiska rätt till att kunna samlas för politiska möten väger tyngre än de argument som används för utökade restriktioner. Vi kommer hädanefter inte begränsa vår verksamhet efter regeringens restriktioner”, skriver han i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”Om smittspridning är den enda grund regeringen behöver för att införa restriktioner så innebär det att vi kommer ha årliga nedstängningar varje vinter”, fortsätter han.

Psykiatern och debattören David Eberhard är en annan person som reagerar starkt.

”Dödsfallen är i stort sett helt oförändrade sedan i höstas men restauranger ska stänga klockan 23, sällskap begränsas pga 'en kombination av RS-virus, säsongsinfluensa och covid' (modell förkylningsversionen). Vad är nästa steg? Lock down pga hösnuva?” skriver han på Twitter.

Borgerliga debattören Catarina Kärkkäinen instämmer.

”Smittan kommer ju sannolikt finnas kvar – det kan inte räcka som motivering för restriktioner och nedstängningar”, skriver hon på Twitter.

Världen idag har sökt regeringen och Folkhälsomyndigheten men i skrivande stund inte fått svar på våra frågor.

Powered by Labrador CMS