Nyheter

Debattörer: Svenska medier osynliggör förföljda kristna

Debattörer är kritiska mot att svensk medier inte i högre grad uppmärksammar förföljelse mot kristna runt om i världen. Bilden är från S:t Efraims syrisk-ortodoxa kyrka i Amman, Irak. Foto: Olof Björnsson Jönsson/TT
Debattörer är kritiska mot att svensk medier inte i högre grad uppmärksammar förföljelse mot kristna runt om i världen. Bilden är från S:t Efraims syrisk-ortodoxa kyrka i Amman, Irak. Foto: Olof Björnsson Jönsson/TT
Jan Emanuel Johansson Foto: Pressbild
Jan Emanuel Johansson Foto: Pressbild
Johan Sundeen Foto: Wikipedia
Johan Sundeen Foto: Wikipedia

Förföljda kristna människor osynliggörs av stora medier, hävdar Johan Sundeen, docent i idé- och lärdomshistoria.”Svensk media, med undantag för kristen press, förefaller ha ignorerat Open Doors alarmerande undersökning”, skriver han och för ett liknande resonemang som S-profilen Jan Emanuel Johansson.

Publicerad Uppdaterad

När läste du senast om övergreppen i Somalia där kristna förföljs av al-Shabab, i Nigeria där de förföljs av Boko Haram, eller i Afghanistan där kristna förföljs av IS och talibanerna?

Jan Emanuel Johansson (S)

Open Doors uppger att förtryck och våld mot kristna ökat, något som framgår i organisationens omfattande undersökning World Watch List som nyligen släpptes. Docenten Johan Sundeen menar att massmedier är tystlåtna om detta.

”Det systematiska, och år för år tilltagande, förtryck som Jesu efterföljare utsätts för betraktas i stort sett som en icke-sak i våra nyhetsmedier”, skriver Sundeen i en ledartext i tidningen Bulletin.

Sundeen anser också att västerländska aktivister inte sällan tenderar att visa stor förståelse för islamiska och kommunistiska stater – två typer av regimer med det kapitalistiska västerlandet som gemensam fiende, menar han.

Johan Sundeen uppger att han sökt efter svensk medierapportering om World Watch List 2022, men utan att finna särskilt många artiklar.

”Svensk media, med undantag för kristen press, förefaller ha ignorerat Open Doors alarmerande undersökning”, skriver han.

Nyligen skrev även debattören och S-profilen Jan Emanuel Johansson, i en kolumn i Göteborgs-Posten, om Open Doors belysning av hur kristna förtrycks.

”Den kristna gruppen är troligen den mest förföljda i världen. Kristna mördas, fängslas och torteras för sin tros skull.”

Han anser att förtryck av kristna ofta hamnar i medial skugga.

”När läste du senast om övergreppen i Somalia där kristna förföljs av al-Shabab, i Nigeria där de förföljs av Boko Haram, eller i Afghanistan där kristna förföljs av IS och talibanerna? Eller när läste du om övergreppen mot kristna från staten i Iran, Irak, Pakistan och många andra länder? Hur många känner ens till detta förtryck?” undrar Jan Emanuel Johansson.

Världen idag har kontaktat SVT för att fråga om de, som public service-bolag, uppmärksammat Open Doors senaste rapport samt om hur de ser på den kritik som Johan Sundeen samt Jan Emanuel Johansson framfört.

”SVT Nyheter har en omfattande utrikesbevakning. Att vi inte bevakat just den här rapporten betyder inte att vi väljer bort ämnet. SVT Nyheter har rapporterat om attacker och förföljelse av kristna grupper i åtskilliga reportage”, skriver SVT Nyheter i ett mejl till Världen idag.

Vi har även kontaktat Sveriges Radio, men de har i skrivande stund inte återkommit med svar.

Powered by Labrador CMS