Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Debattörer: Familjelivet behöver uppvärderas

Att prioritera barn och familj anses ofta hindra människor från att förverkliga sig själva. Men detta är en uppfattning som vi behöver göra upp med, säger journalisten Susanna Birgersson i ett poddsamtal med Ivar Arpi, med anledning av en debatt om familjeliv.

Nyheter · Publicerad 07:00, 22 dec 2021

I det senaste poddavsnittet på sajten Rak höger med Ivar Arpi samtalar Arpi med skribenten Susanna Birgersson under rubriken ”Familjelivet får alltid stå tillbaka”.

Bakgrunden är en debatt som uppstått efter en uppmärksammad artikel av författaren Gunnar Ardelius i Dagens Nyheter. Ardelius skriver självironiskt om varför han efter att ha fått sitt tredje barn flydde ut i skidspåret, med målet att åka Vasaloppet, och blev en alltmer frånvarande pappa.

– På Twitter uppstod väldigt snabbt en åsikt som man skulle ha och det var att den här texten var fruktansvärd, säger Ivar Arpi i sin podd.

En person som gav sig in i Twitter-debatten kring texten är Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på DN.

”Så många texter, böcker, som aldrig hann skrivas av kvinnorna som blev lämnade ensamma med barnen”, twittrade hon.

Susanna Birgersson säger i samtalet med Arpi att det finns ojämställdhet och att det är lite typiskt att det just är en man som skaffar sig ett tidskrävande fritidsintresse under småbarnsåren. Däremot tror hon inte att det är bristen på jämställdhet som är det största problemet.

– Jag tror att grundproblemet är att vi betraktar självförverkligandet som ett ideal och någonting som krockar med familjeliv, säger hon.

Det här synsättet, som enligt Birgersson kan leda till förbittring och skilsmässor, är något som vi måste göra upp med, anser hon. Självförverkligande är enligt henne inte ett ideal, utan en drift som vi har gjort till en kult.

– Det är någonting som behöver tämjas, på samma sätt som sexualitet och all form av lust och ärelystnad, säger hon.

Gunnar Ardelius skriver att han efter att ha åkt Vasaloppet fylldes av en tomhet och en insikt av att det för varje nytt barn blir svårare att kombinera familjeliv med att sätta sina egna behov först.

Enligt Susanna Birgersson är det många moderna människor som inte kommer till denna insikt.

I samtalet med Arpi kommer hon in på ett argument som enligt henne ofta framförs av kvinnor själva, för att ”rättfärdiga att de är borta väldigt mycket från barn och familj”: att det är viktigt för deras döttrar att se att även mammor kan jobba mycket.

Det är som om man inte är medveten om huvudbudskapet som vår kultur signalerar till flickor i dag, nämligen att det viktigaste är att göra karriär, menar Susanna Birgersson.

– Sedan kanske du ska föda barn också, men se till att du inte tar hand om dem för mycket, ironiserar hon.

För egen del ser hon det som ”ett oerhört privilegium” att få vara med sina barn, även om hon väljer att ge upp saker och tacka nej till roliga uppdrag.

– Det betyder inte att inte jag också behöver åka bort ibland och att jag behöver göra saker helt utan barnen, att jag behöver egentid.

Susanna Birgersson anser att hemarbete och att ta hand om sina egna barn är något som behöver uppvärderas i Sverige, att de ekonomiska förutsättningarna behöver jämnas ut. Valet skulle inte behöva stå mellan att göra karriär och att bli ”fattigpensionär”, anser hon.

– Det är ett oerhört politiskt och ideologiskt val som vi har gjort i det här landet, säger hon.

I kommentarsfältet på Amanda Sokolnickis inlägg i debatten – angående att böcker inte skulle bli skrivna på grund av kvinnors prioriteringar av familjen – märks bland andra Sonja Alriksson, som Världen idag tidigare har skrivit om och som är känd på sociala medier under namnet ”Hej Sonja”.

”Jag hittar på sagor tillsammans med barnen när jag är hemma med dem. Sagor och berättelser för deras öron, värme och trygghet från min famn till deras. Mångt och mycket möjliggjort genom en hårt arbetande, närvarande man. Att vara hemma med barn är mer värt än guld och silver”, skriver hon.

Jag tror att grundproblemet är att vi betraktar självförverkligandet som ett ideal och någonting som krockar med familjeliv.

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00