Med mikrofon och kamera har Hanna Lindholm, filmskapare och tidigare lokalordförande i SDU, besökt Södertörns högskola i Stockholm. Där får ett antal unga människor frågor om könsidentitet. ”Om jag skulle säga att jag är en man, vad skulle du säga då?”, var första frågan.
”Jag skulle inte reagera så mycket", svarar en tjej.
”Jag skulle säga att, vad bra för dig om du vill vara det", säger en annan.
En kille medger att han till en början skulle bli lite förvånad av frågan. ”Du ser ju ut som en tjej. Men om du själv skulle identifiera dig som det, så har jag väl inte något med det att göra.”
Ytterligare några personer fick frågan och alla svarade på liknande sätt. Men studenternas svar ändrades plötsligt när Hanna Lindholm ändrade på frågan: ”Om jag skulle säga att jag är japan, vad skulle du säga då?”
”Jag vet inte”, svarar en av de citerade tjejerna ovan, nu med ett skratt.
Killen blir nu också osäker.
”Asså det är väldigt svårt liksom ... Jag kanske inte skulle betrakta dig som japan … man har en bild av att folk från Japan ser ut på ett visst sätt.
Hanna Lindholm skruvar ytterligare på frågan, undrar vad de skulle säga om hon hävdade att hon var en katt, eller om hon sa sig vara sju år gammal eller två meter lång. Detta trots att hon helt uppenbart inte är något av det. Det visade sig att det nästan enbart var i fallet kön som ungdomarna var helt säkra på att de kunde acceptera en tolkning som strider mot synliga fakta.
– Jag tycker att det är en oroväckande utveckling att man inte längre förhåller sig till en objektiv verklighet, sa Hanna Lindholm när frågan lyftes fram i Studio Ett på tisdagen.
– Hela den här hbtq-debatten har blvit väldigt flummig. Det har nästan blivit som ett mode att byta könsidentitet från dag till dag, som man byter fotbollslag.
Hanna Cederin, ordförande i Ung Vänster deltog i debatten, och hon var kritisk till filmen. Hon beskrev innehållet som ”förlegat och ganska obehagligt”.
– Man förminskar och förenklar väldigt komplexa saker som för många människor handlar om frihet i vardagen, sa Cederin bland annat.
Hon menade att frågor om könsidentitet inte kan klumpas ihop med andra frågor, på det sätt som Hanna Lindholm gjort i sin intervju.
– Det blir reaktionärt, det blir auktoritärt, det tangerar moralism och det blir pekpinnar, menade hon.
– Vad är det för fel med moralism, kontrade Hanna Lindholm. Det är klart vi måste ha ett samhälle med moral och regler.
Onsdagens sändning resulterade i mycket starka reaktioner. Därför valde P1 att fortsätta debatten i onsdagens Studio Ett. Den här gången fanns endast två personer som kritiserade filmen i studion. De uttryckte kritik mot P1 och föregående dags sändning.
– Att man låter en person påstå att transpersoner lider av vanföreställningar … Där skulle Sveriges Radio ha sagt stopp, att det här tillåter vi inte, sa Inti Chavez Perez, sexualupplysare och författare.
– Hanna Lindholm fick inte riktigt kritiska frågor från er journalister, vilket jag anser är public service uppdrag i allra högsta grad att göra när det kommer någon och påstår saker som vi lätt kan avfärda absolut inte stämmer, menade den andre medverkade, transaktivisten, journalisten och skådespelaren Alex Lundberg.
Uppläxningen av programledarna fortsatte av Chavez Perez. Han menade bland annat att programmet inte lyckades skilja på begreppen intersexuell och transsexuell.
– I så fall är det programledarens roll att stoppa programmet och säga: ”Nu blev det faktafel, nu ska vi rätta till det.”
– Det är också viktigt att ni ställer de relevanta, kritiska frågorna, framhöll Inti Chavez Perez.