Ray Baker och Olof Edsinger från SEA är redaktörer för antologin som närmar sig det brännheta ämnet.
– Få frågor i modern tid har visat sig så svåra för den kristna kyrkan att hantera som hur vi ska förhålla oss till samkönade sexuella relationer, konstaterar Edsinger i ett pressmeddelande.
– Synen på hbtq i allmänhet och homosexualitet i synnerhet är så laddad, just för att den hela tiden handlar om människor av kött och blod – människor som alla är älskade av Gud, men som på ett särskilt sätt utmanas av Bibelns texter om sexualitet, äktenskap och könsidentitet.
För ett och ett halvt år sedan kom en antologi från förlaget Libris på samma ämne men med slutsatsen att kyrkans kallelse är att bejaka samkönade relationer. SEA och Apologias utgivning har en annan utgångspunkt.
– Vi välkomnar att dessa frågor diskuteras, och vill inte på något sätt ducka för deras komplexitet. Men i stället för att revidera den klassiska förståelsen av bibelordet har vi valt att gräva lite djupare, säger Ray Baker.
Boken består av tre delar. En tar upp den principiella exegetiken och utläggning av de relevanta bibeltexterna, den andra fokuserar på personliga berättelser. Där öppnar olika skribenter upp om sin livsresa och om att vara attraherad av personer av samma kön men att utifrån sin tro välja att avstå från att ge utlopp för detta.
– Den sista delen är pastoral och handlar om att bemöta hbtq-personer i sin omgivning och i församlingen med Kristi kärlek och samtidigt utan att ge avkall på den teologiska ståndpunkten att sexualiteten hör hemma i äktenskapet mellan man och kvinna, säger Ray Baker.
Ett tjugotal personer från en rad olika kristna sammanhang har bidragit med texter. Anders Arborelius, Nasrin Sjögren, Anna Sophia Bonde, Richard Hultmar och Stefan Gustavsson är några av skribenterna i boken där även personer från Norge och USA bidrar med sina perspektiv.
Baker understryker att boken har sin utgångspunkt i bibeltrohet, men att syftet inte är att säga exakt hur man arbeta med dessa frågor. Förhoppningen från redaktörerna är att boken ska vara en resurs för både enskilda kristna och församlingar.
– Det är ett hjälpmedel för att tänka igenom de här viktiga frågorna. Och vi upplevde att unga, inte minst unga kristna som kämpar med attraktion till människor av samma kön, behöver förebilder och få höra andra röster än de som ofta hörs i medierna.
I boken berörs en rad olika frågor kring sexualitet och könsidentitet, såsom patriarkal hederskultur, könsdysfori och synen på homosexualitet historiskt.
I inledningen av boken ger redaktörerna uttryck för en sorg att så många hbtq-ungdomar blivit kränkta och sårade av kristna som kanske menat väl men som uttryckt sig på ett kärlekslöst sätt.
– Det vill vi ta avstånd ifrån, det finns ingen ursäkt för det. Vi vill främja diskussion och samtal och möta varandra i kärlek och respekt, även om vi inte landar i samma slutsatser, säger Ray Baker.
Antologin Bekänna färg börjar säljas under fredagen och ges ut på Apologia förlag.