Initiativ

De vill återupprätta biblisk manlighet – bjuder in till event

Johan Eklöf och Jonas Christiansson vill resa upp kristna män i deras sanna identitet. Genom svenska Full Gospel Business Men´s Fellowship International och det nybildade Identitynätverket har de tagit initiativ till en konferens för män i Göteborg.

Att resa upp kristna män och återupprätta en sund manlighet. Det är syftet med det nybildade mans­nätverket ”The true identity of men” som i början av maj bjuder in män från hela landet till konferens i Göteborg. För en av initiativ­tagarna började engagemanget med unga män som kom för att dejta hans döttrar.

Publicerad Uppdaterad


Konferensen ”Our true identity” vänder sig till män i alla åldrar från 16 år och äger rum i Göteborg den 3–4 maj. Arrangörer är mans­nätverket The true identity of men, den svenska delen av Full Gospel Business Men´s Fellowship International (FGBMFI), Trygga familjer, bönenätverket Davids hjältar samt fler lokala nätverk för män.

– Vi vill ena män i Sverige att stå upp och ta ansvar för sina egna liv, sina familjer, sina församlingar och för vår nation, säger företagaren Jonas Christiansson om visionen bakom nätverket.

Konferensen hålls i baptistkyrkan Tabernaklets lokaler, med plats för 500 personer. Ulf och Philip Christiansson från gruppen Jerusalem ska både tala och leda lovsång. Dessutom medverkar representanter för flera av de lokala mansnätverken.

– Det blir mycket utmaningar i vem Gud har skapat dig till. Vi kommer att tala om vad det innebär att vara en kristen man, en krigsman och en gudsman. Frihet är ett genomgående tema för konferensen.

Kvällsmötena har fokus på mötet med den helige Ande. Det kommer även att bli samtal och bön i smågrupper, något som initiativtagarna av erfarenhet vet kan bli livs­förvandlande. De har sett hur män vågar öppna sig och föra en annan sorts samtal när de är bland andra män, jämfört med när det finns kvinnor närvarande.

– Vi ser ett behov av ett forum där män kan be tillsammans, prata om det de sitter fast i, få frihet och bli de män de är avsedda att vara, säger Johan Eklöf, ordförande för FGBMFI Sweden.

Jonas Christiansson har upplevt ett tilltal om att Gud ska komma med en andeutgjutelse under konferensen, att Gud ska tala speciellt till de unga männen och resa upp en generation som ska leva rena och starka i en nära relation med honom.

Ledarskapet för konferensen kommer också att fasta och be veckan innan. De menar att det är dags för kristna män att gå ner på sina knän, omvända sig och be Gud om förlåtelse.

Christiansson har länge brunnit för att skapa förutsättningar för att resa upp män i den sanna identitet som Gud har lagt ner i dem. Han har också sett behovet av att rusta de något äldre männen till att vara fäder för de yngre.

– Det finns så många unga grabbar därute som bara längtar efter att få en andlig pappa, säger han.

Det finns så många unga grabbar därute som bara längtar efter att få en andlig pappa.

Jonas Christiansson

Samtidigt har FGBMFI längtat efter föryngring, förnyelse och någon form av mentorsprogram inom organisationen.

– Vi är en ganska åldrande medlemsskara och vill nå de unga männen. Behovet av kristna män som förebilder är jättestort och fäderna finns kvar i Full Gospel, säger Johan Eklöf och tillägger att det finns en villrådighet bland yngre män i dag.

Detta som ett resultatet av några decenniers annorlunda familje­bildning där det många gånger har saknats en trygg manlig förebild.

För Jonas Christiansson började engagemanget med de unga män som kom hem till familjen för att dejta hans döttrar.

– Jag glömmer aldrig när vår äldsta dotter skrev på Facebook: ”Vad gör man när pojkvännen kommer hit för att sitta och prata med pappa i soffan hellre än att vara med mig?”

Till slut började han samla ett antal killar varannan vecka för att tala om hur man blir en man utifrån Guds ord.

– En del av dem var inte troende, men det blev de ju.

När han kom med i FGBMFI och berättade om sin vision att nå nästa generation började man hålla digitala träffar med en grupp män i blandade åldrar och för två år sedan hölls en konferens i Öjersjökyrkan, Partille.

Förra året kom Jonas Christiansson i kontakt med en av ledarna för bönenätverket Davids hjältar i Jönköping och senare även med nätverk i Örebro, Kungsbacka, Flen, Uppsala, Stockholm och Göteborg, som tidigare inte haft någon kontakt med varandra. Det hela utvecklades så småningom till en sorts paraply­nätverk av lokala nätverk och grupper, under namnet The true identity of men.

– Det har blivit en rörelse och vi utmanar fler män att börja bygga brödragrupper, helst i kyrkorna, säger Jonas Christiansson.

– Vi försöker inte skapa en organisation vid sidan av, utan vi uppmuntrar män att engagera sig i en lokal kyrka, fortsätter Johan Eklöf.

De båda vännerna talar om att Guds strukturer håller på att brytas ner i samhället, om könsförvirringen och att bilden av vad en man ska vara ofta ses som något negativt i dag.

– Det vi vill göra handlar absolut inte om att män är bättre än kvinnor eller om att vi ska bestämma, utan om att killar ska kunna ta sin plats och tjejer sin plats jämte varandra, tillsammans, förklarar Johan Eklöf.

Jonas Christiansson drömmer om att nätverket ska växa till en armé som ”bygger på muren”, med mursleven i den ena handen och svärdet i den andra, som i Nehemja bok i Bibeln.

– Vi tror att det här nätverket kommer att vara något som påverkar hela nationen, säger han.

Konferensen Our true identity

Datum: 3–4 maj.

Plats: Tabernaklet, Göteborg.

Arrangörer: Nätverket The true identity i samarbete med Full Gospel Business Men’s Fellowship International (FGBMFI), Trygga familjer, böne­nätverket Davids hjältar samt fler lokala nätverk för män.

Talare: Ulf och Philip Christiansson med flera.

Inbjudna: Män i alla åldrar från 16 år.

Powered by Labrador CMS