Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

De möttes på biblisk mark och bad till Gud för Europa

20 bedjare från åtta olika länder har tillsammans gjort en förbönsresa till Nordmakedonien. Detta var startskottet för det nya bönenätverket ”Europens united in prayers”. Sverige representerades av Birgitta och Per Svensson från Stockholm.

Nyheter · Publicerad 18:00, 18 apr 2022

Förebedjarna möttes på biblisk mark i den makedoniska staden Skopje. Förr var det ett land med brinnande kristna. Numer är mindre än en procent av de två miljoner invånarna evangeliskt kristna.

– När vi som bedjare sammanfattar resan tycker vi oss höra det makedoniska ropet; ”Kom hit och hjälp oss”, säger Birgittta Svensson.

Det nya bönenätverket ”Europeans united in prayer” har som mål att varje halvår besöka en av de 20 stater som tillhör Europarådet, men står utanför Europeiska unionen. Nätverket kan ses som en fortsättning av ”European union of prayer” som sedan 2006 har besökt och bett för EU:s 27 medlemsstater. Men nu har bönenätverket alltså nytt namn och ny ordförande i Corrie Oosterhuis från Nederländerna.

– Men agendan är densamma, att välsigna värdlandet och Europa som kontinent, säger Birgitta Svensson.

Vid sitt besök i Skopje fick bedjarna möta den tidigare politikern Asparuh Konevski som presenterade delar av Balkanländernas blodiga historia för dem. Han berättade bland annat att många av de judar som tidigare bott där blivit offer för förföljelse och dödade. Numer finns bara cirka 200 personer med judisk börd kvar i Makedonien. En dag viktes åt bönepromenad till bland annat Justitiedepartementet och Parlamentet.

– Då bads försoningsböner både för vad som hänt i gamla tider och för nuvarande situation i landet, berättar Birgitta Svensson.

Agendan är att välsigna värdlandet och Europa som kontinent.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10