Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande.
2 Timoteusbrevet 1:7

Världen idag

David Wilkersons bror fick förbön – överlevde corona

Den amerikanske predikanten Don Wilkerson, bror till världskände David Wilkerson, blev dödssjuk av coronaviruset, men återhämtade sig snabbt när han fick förbön och malariamedicin.

– Gud använde olika sätt och medel för att ge mig läkedom, säger Wilkerson till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 08:00, 17 apr 2020

Den 80-årige predikanten Donald “Don” Wilkerson är lillebror till den än mer kände men framlidne predikanten David Wilkerson. Tillsammans etablerade bröderna den kristna organisationen Teen Challenge, som arbetar med drogrehabilitering, evangelisation och lärjungaträning, och som i dag finns i drygt 90 länder, inklusive Sverige. 

Don Wilkersons dotter Julie Klose har skrivit en bok om Teen Challenges början och det är genom kontakt med henne som Världen idag kan berätta om hur Don Wilkerson blev dödssjuk av coronaviruset.

Julie Klose beskriver hur både hennes 80-åriga pappa och hennes 81-åriga mamma började få förkylningssymptom den 21 mars, vilket var ungefär en vecka efter att hennes pappa Don hade varit iväg på styrelsemöte för just Teen Challenge i New York, dit han åkte med tåg från norra Virginia.

Efter några dagar med symtom tycktes paret må bättre, men efter ytterligare någon dag eller två blev deras symtom värre och Julie började bli bekymrad. 

– Söndagen den 29 mars fick jag ett telefonsamtal från min mamma om att min pappa hade svårt att röra sina ben, berättar hon. 

Don Wilkerson fick åka in till akuten, där det visade sig att han hade över 39 graders feber. Ett covid-19-test togs och han fick behandling för vätskebrist, men då både lungor och värden annars såg bra ut fick han åka hem igen samma dag. 

På måndagsmorgonen mådde han bättre, men på kvällen fick han återigen hög feber och även frossa och en intensiv ömhet i kroppen. 

– Han kunde knappt äta eller dricka, och min mamma kämpade med att ta hand om honom. Hon hade också viruset, men hennes symtom var inte lika extrema, beskriver dottern. 

På tisdagsmorgonen mådde Don lite bättre igen, men sedan kom ytterligare en febertopp. Febernedsättande medicin hjälpte inte. Samma dag fick familjen också beskedet att Don hade testats positivt för covid-19. 

På onsdagsmorgonen blev läget ännu mer kritiskt. 

– Min mamma sade att pappa talade osammanhängande och knappt svarade på hennes frågor. Hon kunde inte få honom att äta eller dricka, berättar Julie. 

Återigen fick Don Wilkerson åka in till akuten, där det nu konstaterades att han hade fått lunginflammation. Doktorn satte då in en kombinationsbehandling av antibiotika och malariamedicinen hydroxiklorokin. Den senare har skapat kontrovers, då president Trump har förordat medicinen trots att den kan ge allvarliga biverkningar och experter menar att det saknas bevis för att rekommendera den mot coronaviruset.

En vädjan om förbön för Don Wilkerson spreds också till kristna världen över, genom Teen Challenge och andra organisationer. 

Julie Klose beskriver för Världen idag hur hon var medveten om att hennes pappa redan hade fått bli använd av Gud i 65 år, och att hon måste lita på Guds godhet, även om det skulle vara så att tiden var inne för hennes pappa att dö. Samtidigt önskade hon innerligt att det inte skulle vara så. 

– På onsdagskvällen, när min pappa var på sjukhuset, var det ett tillfälle då jag gick in i mitt sovrum och ropade ut till Gud: ”Snälla Gud, ta inte min pappa. Jag är inte redo för att du ska ta honom”, återger hon. 

På torsdagen vaknade Don Wilkerson upp på sjukhuset och kände sig redan betydligt bättre. Han konstaterades vara feberfri samma dag, och två dygn senare, den 3 april, fick han åka hem. 

– Uppenbarligen har Gud mer för min pappa att göra på jorden för att sprida Jesu Kristi goda nyheter, för att hjälpa de med beroenden att finna frihet, och jag jublar över det i dag. Hela min familj jublar över det i dag, konstaterar Julie Klose glatt. 

Hon beskriver hur båda hennes föräldrar nu tillfrisknar väl och har fått tillbaka aptiten, som de båda förlorade medan de var sjuka. 

– Min pappa blir sakta starkare och njuter till och med av sin favoritchoklad. Han sade: ”När jag kunde känna smaken av choklad, då visste jag att jag var på bättringsvägen”, berättar hon. 

När Julie Klose ställer en fråga från Världen idag till sin pappa om hur han upplevt Guds hand i det han har gått igenom, svarar Don Wilkerson att ordet ”internationell”, som han tidigare ofta upplevde som överreklamerat, har fått en helt ny betydelse för honom. 

– Människor över hela världen skickade mig meddelanden och böner när jag var på sjukhuset. Du inser kraften i Kristi globala kropp när något sådant här händer, säger han. 

Till Sveriges kristna vill Don Wilkerson ge ett dubbelt budskap. Det första handlar om hur han undgick döden. 

– Gud använde olika sätt och medel och de verktyg som fanns tillgängliga, till och med de där medicinerna i behandlingen, för att ge mig läkedom. Jag tror att tajmingen i att komma till sjukhuset när jag gjorde var avgörande för mitt tillfrisknande, säger han. 

Sedan återkommer han till betydelsen av Kristi kropp just nu. 

– Glöm inte hur viktig Kristi kropp, den internationella kroppen, är under den här krisen. Om vi är Jesus Kristi efterföljare är vårt hopp i honom, oavsett var vi bor eller hur vi drabbas av det här, säger Don Wilkerson.

Glöm inte hur viktig Kristi kropp, den internationella kroppen, är under den här krisen

Högsta antalet fängelseår för grov brottslighet i Sverige

467 utdömda fängelseår i fjol. Det är den högsta siffran sedan den myndighetsgemensamma satsningen... onsdag 29/3 10:00

Inte konstigt att Ungern tvekar godkänna Sverige

Ledare Så var det dags för ännu ett pinsamt bakslag för Sverige. Ungern följde Turkiets exempel och... onsdag 29/3 00:10

En viktig reform smulas sönder

Israelkrönika Det spelar nästan ingen roll vilken israelisk nyhetssändning man lyssnar till nu för tiden,... onsdag 29/3 00:00