Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Anders Gerdmar, rektor på Livets ords teologiska seminarium, talade i onsdags till sina studenter om likheter och skillnader mellan protestantisk och katolsk tro och öppnade upp för frågor. Foto: Julia Nordh

”Därför har jag valt att inte konvertera”

Anders Gerdmar, rektor på Livets ords teologiska seminarium, har i ett blogginlägg beskrivit likheter och skillnader mellan protestantisk och katolsk tro, efter att Ulf Ekman meddelade att han blir katolik. Inlägget har nu delats över 2 200 gånger.

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 mar 2014

I ett inlägg på sin privata blogg förklarar teologen Anders Gerdmar varför han aldrig valt att konvertera till katolicismen.

- Det är viktigt att uppskatta andra troende i andra kyrkor och förstå att det mesta har vi gemensamt. Vi ska vara rädda om den gåvan som är enhetens gåva och där har också Ulf Ekman betytt något viktigt genom att peka på det här, säger Anders Gerdmar som inleder sitt blogginlägg just med att betona vikten av enhet och att påminna om att de grundläggande trossatserna har alla kristna gemensamt.

- Samtidigt kräver all dialog att var och en vet var man står och då måste man vara tydlig med likheter och med skillnader, säger han.

Anders Gerdmar väljer att lyfta fram fyra områden där teologin skiljer sig åt: Bibelsyn, kyrkosyn, synen på Maria och synen på påven. Angående kyrkosyn skriver han till exempel:
"Är det så att Romersk-katolska kyrkan har rötter i urkyrkan som ingen annan har? Nej, det kan man inte säga. Den urkristna rörelsen spreds tidigt till flera olika kontinenter och man kan inte säga att Romersk-katolska kyrkan har mer av denna kontinuitet än andra."

Han förklarar att han vill lyfta upp detta på ett personligt och inte polemiskt sätt och utgår bland annat från sin egen ekumeniska familj där hans två bröder tillhör katolska kyrkan.
- Jag och min fru upplevde en fullständig revolution i mötet med Den helige Ande och trosundervisningen, på den här resan såg vi saker som är så oerhört dyrbara och som vi vill stå fast vid.

Bland alla de reaktioner han fått på sin text är han gladast över att hans lillebror Staffan, som är katolsk diakon, uppskattat den. För Anders Gerdmar är sakligheten viktig och han betonar vikten av att fortsatt lära känna varandra över samfundsgränserna.
- Samtidigt behöver vi vara tydliga och trygga med den egna identiteten, jag tolkar all den trafik det här inlägget fått som att man upplever att det finns ett behov av den här tydligheten.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...