På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Danskt förslag om predikokontroll sågas

Danmarks regering har föreslagit att alla predikningar som hålls på andra språk än danska ska översättas och dokumenteras. Syftet är enligt bedömare att motverka islamistisk radikalisering, även om detta inte sägs öppet av regeringen. Kritiker beskriver det som ett farligt steg mot kontroll av människors tro.

Nyheter · Publicerad 22:00, 17 dec 2020

Förslaget har varit uppe i Folketinget men än är inget beslut fattat och flera grundläggande fakta saknas, bland annat exakt hur insamling, översättning och förvaring av predikningar i skulle gå till.

Kjell Blückert, docent i kyrkovetenskap, konstaterar på katolska tidskriften Signums webbplats att syftet är att kontrollera vad som förkunnas.

”Detta gäller all predikan utan undantag – såväl minoritetsspråken färöiska, grönländska och tyska som alla andra språk från arabiska till svenska”, skriver han och menar att det är allmänt känt vad det egentliga syftet är.

”Alla vet och de flesta erkänner att denna lag helt och hållet riktas mot extremistisk islam, men att man inte vågar/vill/kan säga det rakt ut, och därför låter man den drabba alla”.

Tidigare kyrkoministern Mette Bock sågar regeringsförslaget i en debattartikel i Kristeligt Dagblad:

”Regeringens tillkännagivna lagförslag att alla predikningar som ges på andra språk än danska måste översättas och publiceras är helt enkelt så dumt att det bokstavligen skriker till himlen (danskt uttryck för skandlöst reds. anm.)”, skriver hon och anför att det blir ett slags misstänkliggörande av alla troende.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier