Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Dansk statsminister: Kristendom avgörande för vårt samhälle

Kristendomen ska ha en stor del av äran för det jag menar är världens bästa samhälle. Det säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen i det senaste avsnittet av sin podd.

Nyheter · Publicerad 07:00, 7 jul 2022

Den danska statsministern Mette Frederiksen anser att folkekirken, den danska statskyrkan, är en av de bärande grundpelarna i samhället. Det framkommer i det senaste avsnittet av podcasten ”Statsministeren spørger” (Statsministern frågar), där Frederiksen samtalar med prästen Sørine Gotfredsen, vilket uppmärksammas av den norska tidningen Dagen.

Programmets tema är de båda kvinnornas egen tro och kristendomens ställning i samhället.

Den socialdemokratiska ministern säger att hon går mycket i kyrkan men att hon inte är säker på att hon definierar sig som troende. Däremot bekänner hon sig som en ”hardcore” anhängare av folkkyrkan.

– Jag menar att folkkyrkan är något av det viktigaste vi har i vårt samhälle, därför att den utgör en andlig och vardaglig fysisk ram kring något av det viktigaste i våra liv, säger statsministern i poddavsnittet.

Sångskatten, ritualerna och överlämnandet av värderingar som kyrkan representerar, är några av de saker som statsministern anser är betydelsefulla. Hon och prästen är eniga om att danskarna har blivit mer medvetna om sina andliga och kulturella rötter genom islams och andra religioners inträde i samhället.

Mette Frederiksen är bekymrad över att kristendomen och det andliga livet inte får större utrymme i den offentliga debatten och det politiska livet. Hon säger att den kristna tron riskerar att hamna i bakgrunden och utrota sig själv, eftersom den inte är lika ”konfrontatorisk” som andra religioner.

Samtidigt ser hon det som en ”jättestor styrka” att kristendomen inte är en ”lagreligion”.

– Och om vi är eniga om att vi är ett kristet land och att det är kristendomen som ska ha en stor del av äran för det jag menar är världens bästa samhälle, så blir vi väl tvungna att stå upp för kristendomen. Är vi säkra på att den kan klara sig själv? undrar hon.

Sørine Gotfredsen svarar att kristendomen kan klara sig själv i den meningen att Kristus lever, men att den ändå kan försvinna från vårt medvetande och vårt samhälle.

Folkkyrkan är något av det viktigaste vi har i vårt samhälle.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Internt stöd för Trump efter razzia

USA. Att den federala polisen FBI har sökt igenom Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida har utlöst... torsdag 11/8 14:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier