Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Många migranter kom till Danmark 2015. Foto: Martin Lehmann/AP/TT

Dansk plan om noll asylflyktingar väcker reaktioner

Förra veckan röstade Folketinget ja till den danska socialdemokratiska regeringens lagförslag som kan flytta hela asylprocessen till ett land i Afrika och skulle innebära att Danmark tar emot noll asylflyktingar.

Förslaget möter blandade reaktioner.

Nyheter · Publicerad 15:51, 7 jun 2021

2018 kom Socialdemokratiet med sitt utspel om att man vill flytta den danska asylprocessen till ett land utanför Europa.

Nu har folketinget röstat igenom S-regeringens lagförslag på asylområdet. Enligt invandrings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S) kommer den danska modellen leda till ett mer humant asylsystem.

– Det är ett nytt asylsystem som ska bidra till att färre söker asyl i Danmark, att färre flyktingar och migranter drunknar i Medelhavet och att färre människor utsätts för övergrepp på migrationsrutterna, sade han i våras.

Men enligt modellen ska det inte gå att söka asyl direkt i det mottagningscenter som ska byggas upp utomlands, vilket innebär att flyktingar fortsatt måste ta sig till den danska gränsen för att söka asyl.

Något avtal med ett värdland för asylcentret finns inte i nuläget, men enligt medieuppgifter har regeringen haft dialog med länder som Rwanda, Etiopien, Tunisien och Egypten.

En mer restriktiv invandringspolitik ses som en nyckelfaktor till Socialdemokratiets valframgång och det är tydligt att det nya asylsystemet ska skicka signaler till omvärlden. I debatten har invandringsministern lyft fram att man vill bryta migranters incitament till att ta sig till ”välfärdssamhällen” i Europa.

– Det finns ju en orsak till att de inte stannar i Rumänien och söker asyl, utan att de fortsätter mot Tyskland, Danmark, Österrike, Nederländerna, Sverige, Norge, sade Mattias Tesfaye.

Om planerna blir verklighet skulle det innebära att Danmark i princip kommer att ta emot noll flyktingar som sökt asyl spontant i landet. S-regeringen har i stället öppnat för att börja ta emot kvotflyktingar från FN.

Danmarks planer får kritik från EU-kommissionen, FN:s flyktingkommissariat UNHCR och en rad människorättsorganisationer.

Planerna skulle underminera det internationella flyktingsamarbetet, menar UNHCR.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är däremot, inte förvånande, positiv.

”Om Danmark kan så kan vi”, skriver han på Twitter.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10