Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Den danska regeringen vill ta bort den nedre åldersgränsen för juridiskt könsbyte. Foto: Hasse Holmberg/TT

Danmarks regering vill se juridiskt könsbyte från 0 år

Tillåt juridiskt könsbyte för barn från 0 års ålder – så lyder ett förslag från Danmarks socialdemokratiska regering, som även backas upp av stödpartierna. Men förslaget får hård kritik av landets etiska råd, liksom det konservativa partiet som kallar det ”helt vansinnigt”.

Nyheter · Publicerad 11:00, 29 aug 2022

I samband med starten på Köpenhamns pridevecka i måndags gick den danska regeringen ut med sin nya hbtq-handlingsplan. Och trots hård kritik från landets etiska råd föreslår man där att den nedre åldersgränsen för juridiskt könsbyte slopas, skriver hbtq-tidningen QX med hänvisning till Jyllands-Posten.

Enligt förslaget kommer juridiskt könsbyte för barn under 15 år att kräva föräldrarnas godkännande.

Flera medier ifrågasätter rimligheten i att barn från noll års ålder ska kunna ändra sitt juridiska kön.

”Är det lämpligt att föräldrar i princip kan byta kön på sin nyfödda baby?”, frågar sig Kristeligt Dagblad, som menar att juridiskt könsbyte är ett sluttande plan.

”När är man mogen nog att överskåda konsekvenserna av livets stora val, reflektera över sin egen könsidentitet och sätta ord på det?”, skriver Jyllands-Posten.

Regeringen hade tänkt lägga fram det aktuella förslaget redan för ett år sedan, men gjorde det inte, eftersom etiska rådet rekommenderade en nedre åldersgräns på tio-tolv år. Den nuvarande åldersgränsen för att ändra juridiskt kön i Danmark är 18 år.

Den nya hbtq-handlingsplanen backas även upp av den socialdemokratiska regeringens stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten.

De Konservative, vars partiledare är öppet homosexuell, kritiserar däremot förslaget och kallar det ”helt vansinnigt”. Enligt partiets jämställdhetsstalesperson Birgitte Bergmann är man inte ”gammal nog att byta juridiskt kön om man inte ens får bestämma när man ska gå och lägga sig”.

I oktober planerar regeringen att lägga fram sin proposition och om den går igenom skulle Danmarks lagstiftning bli en av Europas mest långtgående på området.

Är det lämpligt att föräldrar i princip kan byta kön på sin nyfödda baby?

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00