Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Daniel Alm Foto: Sandra Lagestrå

Daniel Alm om receptiv ekumenik: Kan finnas risker

Pastorn Per-Arne Imsen varnar för inflytande av främmande andlighet i samband konferensen om receptiv ekumenik i sommar. Pingsts föreståndare Daniel Alm tycker att kritiken är överdriven, men att man också behöver vara vaken över riskerna.

Nyheter · Publicerad 08:30, 2 maj 2022

Pingstföreståndaren Daniel Alm är ledamot i SKR:s styrelse och presidium. Världen idag kontaktar honom angående Imsens kritik, som han tycker är överdriven.

– Receptiv ekumenik är en liten, marginell företeelse som inte har någon större påverkan, vad jag vet. Det handlar inte i första hand om att ta över varandras läror, utan mer om att förstå varandras andliga liv, säger Alm.

Han kommer själv inte att delta i konferensen om receptiv ekumenik, och pingströrelsen kommer inte heller att ha någon officiell representant där. Men Pingst vill vara med i olika ekumeniska sammanhang och har dialoger med både katolska kyrkan och ortodoxa kyrkan, liksom interreligiösa samtal med företrädare för andra religioner.

– Däremot är vi aldrig involverade i gemensamma gudstjänster. Vi är inte synkretistiska, men vi isolerar oss heller inte utan vill vara en del av samhället och kristenheten.

En av huvudtalarna, Mathew Chandrankunnel, talade under förkonferensen förra året om kosmiskt kristusmedvetande. Ser du någon risk för oönskat andligt inflytande inom receptiv ekumenik?

– Det är en diskussion som är värd att ta och absolut något att vara vaken över. Det kan bli något vi inte vill vara en del av och där känner jag mig väldigt fri. Vi har en stabil bibelsyn och SKR är en bred mötesplats där var och en kommer och går med sin övertygelse.

Det kan bli något vi inte vill vara en del av och där känner jag mig väldigt fri. Vi har en stabil bibelsyn.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00