Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl.
Matteus 6:20

Världen idag

Daniel Alm Foto: Sandra Lagestrå

Daniel Alm om receptiv ekumenik: Kan finnas risker

Pastorn Per-Arne Imsen varnar för inflytande av främmande andlighet i samband konferensen om receptiv ekumenik i sommar. Pingsts föreståndare Daniel Alm tycker att kritiken är överdriven, men att man också behöver vara vaken över riskerna.

Nyheter · Publicerad 08:30, 2 maj 2022

Pingstföreståndaren Daniel Alm är ledamot i SKR:s styrelse och presidium. Världen idag kontaktar honom angående Imsens kritik, som han tycker är överdriven.

– Receptiv ekumenik är en liten, marginell företeelse som inte har någon större påverkan, vad jag vet. Det handlar inte i första hand om att ta över varandras läror, utan mer om att förstå varandras andliga liv, säger Alm.

Han kommer själv inte att delta i konferensen om receptiv ekumenik, och pingströrelsen kommer inte heller att ha någon officiell representant där. Men Pingst vill vara med i olika ekumeniska sammanhang och har dialoger med både katolska kyrkan och ortodoxa kyrkan, liksom interreligiösa samtal med företrädare för andra religioner.

– Däremot är vi aldrig involverade i gemensamma gudstjänster. Vi är inte synkretistiska, men vi isolerar oss heller inte utan vill vara en del av samhället och kristenheten.

En av huvudtalarna, Mathew Chandrankunnel, talade under förkonferensen förra året om kosmiskt kristusmedvetande. Ser du någon risk för oönskat andligt inflytande inom receptiv ekumenik?

– Det är en diskussion som är värd att ta och absolut något att vara vaken över. Det kan bli något vi inte vill vara en del av och där känner jag mig väldigt fri. Vi har en stabil bibelsyn och SKR är en bred mötesplats där var och en kommer och går med sin övertygelse.

Det kan bli något vi inte vill vara en del av och där känner jag mig väldigt fri. Vi har en stabil bibelsyn.

De hätska angreppen på demokratin måste upphöra

Ledare Nu måste det vara slut med smutskastningen av demokratin! Ett val har genomförts där flertalet... tisdag 27/9 00:10

Första kvinnan att leda Italien

Ledare Nyckfullheten i italiensk politik gör att högerblockets framgångar i söndagens val inte... tisdag 27/9 00:00

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8) De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt... tisdag 27/9 00:00

Tillbedjan ändrar atmosfär och förväntan

Bönekrönika ”Men det kommer en tid, och den är redan här, när sanna tillbedjare ska tillbe Fadern i ande och... tisdag 27/9 00:00

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8) De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt...
Följ Världen idag i sociala medier