Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Daniel Alm Foto: Sandra Lagestrå

Daniel Alm om receptiv ekumenik: Kan finnas risker

Pastorn Per-Arne Imsen varnar för inflytande av främmande andlighet i samband konferensen om receptiv ekumenik i sommar. Pingsts föreståndare Daniel Alm tycker att kritiken är överdriven, men att man också behöver vara vaken över riskerna.

Nyheter · Publicerad 08:30, 2 maj 2022

Pingstföreståndaren Daniel Alm är ledamot i SKR:s styrelse och presidium. Världen idag kontaktar honom angående Imsens kritik, som han tycker är överdriven.

– Receptiv ekumenik är en liten, marginell företeelse som inte har någon större påverkan, vad jag vet. Det handlar inte i första hand om att ta över varandras läror, utan mer om att förstå varandras andliga liv, säger Alm.

Han kommer själv inte att delta i konferensen om receptiv ekumenik, och pingströrelsen kommer inte heller att ha någon officiell representant där. Men Pingst vill vara med i olika ekumeniska sammanhang och har dialoger med både katolska kyrkan och ortodoxa kyrkan, liksom interreligiösa samtal med företrädare för andra religioner.

– Däremot är vi aldrig involverade i gemensamma gudstjänster. Vi är inte synkretistiska, men vi isolerar oss heller inte utan vill vara en del av samhället och kristenheten.

En av huvudtalarna, Mathew Chandrankunnel, talade under förkonferensen förra året om kosmiskt kristusmedvetande. Ser du någon risk för oönskat andligt inflytande inom receptiv ekumenik?

– Det är en diskussion som är värd att ta och absolut något att vara vaken över. Det kan bli något vi inte vill vara en del av och där känner jag mig väldigt fri. Vi har en stabil bibelsyn och SKR är en bred mötesplats där var och en kommer och går med sin övertygelse.

Det kan bli något vi inte vill vara en del av och där känner jag mig väldigt fri. Vi har en stabil bibelsyn.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier