Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

På det så kallade Inomhustorget i Citykyrkan ledde Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på Dagen, en paneldebatt på temat ”Varför väcker Jesus uppståndelse i dag?”. Deltagarna i panelen var, från vänster, Marcus Birro, författare och poet, Annahita Parsan, präst i den persiska föreningen i S:ta Clara, Siewert Öholm, journalist och debattör och Johan Arenius, ordförande i Equmenia. Foto: Samuel Björk

”Dags för kristet självförtroende”

Tron på den uppståndne Jesus håller för intellektuell prövning 2012. Det var en viktig slutsats när Jesusmanifestationens första inomhustorg genomfördes på lördagen.– Nu är det dags att återta det kristna självförtroendet, fastslog Siewert Öholm i den åtföljande paneldebatten.

Nyheter · Publicerad 04:00, 14 maj 2012

Inomhustorget hölls i en fullsatt Citykyrka där folk även stod upp längst bak vid dörrarna. 
Med stor saklighet presenterade Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen (SEA), ett antal punkter som styrker evangeliernas skildring av Jesu uppståndelse.
Slutsats: Tron på Jesus som uppstånden håller väl för en vetenskaplig prövning 2012.
Därefter väntade paneldebatt om laddningen kring Jesu person i dagens Sverige. 

Panelen var överens om att den kristna tron har marginaliserats rejält. Nyligen kom bland annat ett krav från vänsterhåll att inskränka troende människors möjlighet att påverka sina egna barn med tron. Här slog panelen näven i bordet.
– Det är lämpligt, underströk Jonathan Arenius, ordförande i Equmenia, att från dag ett dela med sig av det bästa man har till sina egna barn.
Panelen diskuterade också de aggressiva påhopp som allt oftare riktats mot offentliga personer som på något sätt står upp för värderingar som anses kristna. Ett aktuellt exempel är komikern Magnus Betnérs uttalande om att ”sätta en kula i ryggen” på journalisten Ulf Nilson. 

En annat är Marcus Birro, skribenten och författaren som har utsatts för en hatvåg på nätet efter sin kristna omvändelse. Birro manade Sveriges kristna att inte låta sig tystas av hatet och kylan.
– Vi måste våga stå för att Bibeln är sann. Alla ni som kallar er kristna måste i alla sammanhang stå upp för det ni tycker är viktigt utan att låta er tystas, sa han och avbröts av rungande applåder.
Den alltid alerta panelledaren Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på tidningen Dagen, lekte avslutningsvis med tanken att en ny paneldebatt på samma tema skulle hållas vid Jesusmanifestationen 2017.  
– Vilket är det bästa rådet ni kan ge till alla kristna för att den situation vi har i dag ska ha förändrats då? 
Siewert Öholm var inte sen i svaret:
– Vi kristna behöver släppa offermentaliteten. Annars riskerar vi att minoritetsstämpla oss själva till döds. Det är dags att vi - i ödmjukhet - börjar putsa på vårt kristna självförtroende, sa Öholm.

Annahita Parsan, präst i S:ta Clara kyrka, menade att svenskens suddiga och/eller negativa Jesusbild djupast sett bara kan förändras när varje kristen börjar vara öppen med sin tro i sina personliga relationer.
När deltagarna strömmade ut på gatan efteråt märktes en stor tacksamhet. 
– Det framgick klart vad som krävs för att vi kristna ska kunna ta klivet ut i samhällsdebatten, säger Frans Sandler.
Även Marja-Liisa Lundqvist var mycket inspirerad av det hon hört,  inte minst exemplet Marcus Birro.
– Vi behöver denna typ av mod; att våga stå upp för det kristna budskapet, säger hon.

JONAS ADOLFSSON

 


>> LÄS OCKSÅ:


 

Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, talade på Inomhustorget i Citykyrkan över ämnen ”Varför tro att Jesus uppstod från de döda?”. Foto: Samuel Björk

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Intern strid i partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00