Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Man måste ha förutsättning att vara hemma mer med riktigt små barn, menar KD-politikern Mikael Oscarsson. Foto: Samuel Björk

Dagisplats kostar en halv miljon per år

Två föräldrar skulle behöva tjäna 40 000 kronor i månaden för att bekosta förskoleplatser för två barn. Det visar beräkningar från Riksdagens utredningstjänst, vilka tagits fram på begäran av Kristdemokraterna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 28 apr 2014

Mot bakgrund av att ett förskolebarn kostar 110 000 kronor om året i snitt, skulle ett föräldrapar med två barn i förskolan behöva tjäna drygt en halv miljon kronor om året vardera för att täcka kostnaden.
– Hela 92 procent av kostnaden för varje dagisplats utgörs av subventioner. Skulle dessa två föräldrar betala hela kostnaden för två barn skulle de alltså behöva en inkomst på 40 000 kronor i månaden, säger Mikael Oscarsson (KD), som tagit initiativ till utredningen.
– Och då har man inte räknat in alla andra tjänster i en kommun som vi betalar för.

Han tycker att siffrorna borde kunna bidra till att nyansera diskussionen om att det är lönsamt för samhällsekonomin att föräldrar arbetar medan barnen är på förskola. Det är också förklaringen till att den som väljer att vara hemma med sitt barn efter att föräldrapenningen gått ut, i dag inte kan få mer än 3 000 kronor i månaden i så kallat vårdnadsbidrag – en summa som Kristdemokraterna vill se fördubblad.
Partiet tycker inte det stämmer att vårdnadsbidraget hindrar föräldrar – oftast kvinnor – från att vara ute i arbetslivet. Hela 55 procent av dem som tar ut vårdnadsbidraget förvärvsarbetar nämligen också i någon utsträckning, enligt siffror som partiet låtit ta fram, medan 8 procent driver egen verksamhet. Sex av tio har alltså någon annan form av sysselsättning, samtidigt som de har barnet hemma.
– I vår kultur har det blivit så att arbetslinjen går före allt annat. Vi Kristdemokrater tycker att man måste komplettera arbetslinjen med relationslinjen, eftersom det finna andra värden som är minst lika viktiga, säger Mikael Oscarsson.
– Ett sånt är att man måste ha förutsättningar att vara hemma lite mer när barnen är riktigt små. Barnen behöver en trygg miljö, kopplad med närhet till sina föräldrar, och då måste vi ge ekonomiska förutsättningar för det.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Nu är det dags för Guds rike att kontra med full kraft.

Ledarkrönika I slutet av februari, blev jag, min son och en god vän inbjudna av en annan god vän till Göteborg.... torsdag 4/6 00:20

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

De livlösa lemmarna var yttre tecken på en inre, djupare brustenhet.

Inför söndag Apg 4:5–12 Etthundratjugo längtande människor samlades för att be om helig Ande. Det var en osäker... torsdag 4/6 00:20