På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Dagis olönsamt för samhället

Nästan inga dagisföräldrar är ekonomiskt lönsamma för samhället. Det visar en ny beräkning från riksdagens utredningstjänst.- Det innebär att vi kan fördubbla vårdnadsbidraget utan att det blir dyrare för samhället, säger Mikael Oscarsson (KD) som beställt utredningen lagom till helgens 1 maj-tåg.

Nyheter · Publicerad 11:00, 29 apr 2009

Ett föräldrapar med två heltidsbarn på dagis behöver en årsinkomst på 710 600 kronor vardera för att deras arbete ska generera ett överskott till samhället. Och en ensamstående förälder måste tjäna över 1,4 miljoner innan familjens skatteinbetalningar har täckt samhällets kostnader för familjen.
– Det skulle alltså krävas en statsrådslön, utbrister Mikael Oscarsson, förbluffad över siffrorna.
Uppgifterna från Riks­dagens utredningstjänst (RUT) kan bli ännu en grundstöt mot idén att heltidsarbetande barnföräldrar är mer lönsamma för samhället än hemmaföräldrar.
Utredningen visar att kommunernas kostnad för heltidsbarn på dagis stigit till 12 000 kronor per barn och månad.
– Det är uppenbart att det finns utrymme för ett ”Vårdnadsbidrag 2.0”, där vi fördubblar dagens bidrag från 3 000 till 6 000 kronor och från 3 till 6 år. Dessutom bör kommunerna bli skyldiga att införa vårdnadsbidrag, säger Mikael Oscarsson.

Siffrorna från RUT och förslaget om ett uppgraderat vårdnadsbidrag kommer lagom till fredagens 1 maj-demonstration för familjen i Uppsala. Och Mikael Oscarsson menar sig ha bra på fötterna för sitt utspel.
– Väldigt få familjer har sådana inkomster att de betalar tillbaka förskolesubventionen. Att vi behöver arbeta mer i Sverige behöver inte innebära att föräldrar ska göra det precis när barnen är små. Här skulle nog många föräldrar välja att stanna hemma, tills barnet är två eller tre år, om villkoren förbättrades, säger han.
Idén att vårdnads­bidraget skulle bli för dyrt för kommunen, torde nu också falla platt, menar Oscarsson. Kommunerna bidrar med 92 procent av kostnaden för varje förskoleplats. Därför har de självklart också råd att införa vårdnadsbidrag, anser han.
– Allt annat är bara nys, säger Oscarsson, klädsamt upprorisk inför 1 maj-mötet i Uppsala.
Där mobiliserar även Socialdemokraterna som på senare år haft svårt att överglänsa familje­tåget, arrangerat av Krist­demokraterna i Uppsala.
I familjetåget återfinns bland annat författaren Marcus Birro och socialminister Göran Hägglund.
Arrangörerna hoppas på en ny massiv uppslutning i årets drabbning för familjen.
– Kom och ge oss eldunderstöd för våra krav om att utveckla vårdnadsbidraget. Det är viktigare än någonsin att vi samlas och sätter familjen i centrum, avslutar Mikael Oscarsson.

>> Fakta: Taxerad inkomst som behövs för att betala 144 624 kronor/barn i skatt till primärkommunen

Två föräldrar med lika stora inkomster med 1 barn i heltid i förskola: 355 300 kr var
Två föräldrar med lika stora inkomster med 2 barn i heltid i förskola: 710 600 kr var
En ensamförsörjare med 1 barn i heltid i förskola: 710 600 kr
En ensamförsörjare med 2 barn i heltid i förskola: 1 421 200 kr
Källa: Riksdagens utredningstjänst

Beräkningen är baserad på den genomsnittliga kostnaden per heltidsinskrivet barn i kommunal förskola, 157 200 kronor (2007). Avgiftsfinansieringsgraden var i genomsnitt 8 procent vilket innebär att kommunernas genomsnittliga kostnad var 144 624 kronor per heltidsbarn.
Den genomsnittliga kommunalskattesatsen var 31,52 procent (2009). RUT har beräknat vilken taxerad inkomst som behövs för att betala 144 624 kronor/barn i skatt till primärkommunen år 2009.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier