Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Dagis olönsamt för samhället

Nästan inga dagisföräldrar är ekonomiskt lönsamma för samhället. Det visar en ny beräkning från riksdagens utredningstjänst.- Det innebär att vi kan fördubbla vårdnadsbidraget utan att det blir dyrare för samhället, säger Mikael Oscarsson (KD) som beställt utredningen lagom till helgens 1 maj-tåg.

Nyheter · Publicerad 11:00, 29 apr 2009

Ett föräldrapar med två heltidsbarn på dagis behöver en årsinkomst på 710 600 kronor vardera för att deras arbete ska generera ett överskott till samhället. Och en ensamstående förälder måste tjäna över 1,4 miljoner innan familjens skatteinbetalningar har täckt samhällets kostnader för familjen.
– Det skulle alltså krävas en statsrådslön, utbrister Mikael Oscarsson, förbluffad över siffrorna.
Uppgifterna från Riks­dagens utredningstjänst (RUT) kan bli ännu en grundstöt mot idén att heltidsarbetande barnföräldrar är mer lönsamma för samhället än hemmaföräldrar.
Utredningen visar att kommunernas kostnad för heltidsbarn på dagis stigit till 12 000 kronor per barn och månad.
– Det är uppenbart att det finns utrymme för ett ”Vårdnadsbidrag 2.0”, där vi fördubblar dagens bidrag från 3 000 till 6 000 kronor och från 3 till 6 år. Dessutom bör kommunerna bli skyldiga att införa vårdnadsbidrag, säger Mikael Oscarsson.

Siffrorna från RUT och förslaget om ett uppgraderat vårdnadsbidrag kommer lagom till fredagens 1 maj-demonstration för familjen i Uppsala. Och Mikael Oscarsson menar sig ha bra på fötterna för sitt utspel.
– Väldigt få familjer har sådana inkomster att de betalar tillbaka förskolesubventionen. Att vi behöver arbeta mer i Sverige behöver inte innebära att föräldrar ska göra det precis när barnen är små. Här skulle nog många föräldrar välja att stanna hemma, tills barnet är två eller tre år, om villkoren förbättrades, säger han.
Idén att vårdnads­bidraget skulle bli för dyrt för kommunen, torde nu också falla platt, menar Oscarsson. Kommunerna bidrar med 92 procent av kostnaden för varje förskoleplats. Därför har de självklart också råd att införa vårdnadsbidrag, anser han.
– Allt annat är bara nys, säger Oscarsson, klädsamt upprorisk inför 1 maj-mötet i Uppsala.
Där mobiliserar även Socialdemokraterna som på senare år haft svårt att överglänsa familje­tåget, arrangerat av Krist­demokraterna i Uppsala.
I familjetåget återfinns bland annat författaren Marcus Birro och socialminister Göran Hägglund.
Arrangörerna hoppas på en ny massiv uppslutning i årets drabbning för familjen.
– Kom och ge oss eldunderstöd för våra krav om att utveckla vårdnadsbidraget. Det är viktigare än någonsin att vi samlas och sätter familjen i centrum, avslutar Mikael Oscarsson.

>> Fakta: Taxerad inkomst som behövs för att betala 144 624 kronor/barn i skatt till primärkommunen

Två föräldrar med lika stora inkomster med 1 barn i heltid i förskola: 355 300 kr var
Två föräldrar med lika stora inkomster med 2 barn i heltid i förskola: 710 600 kr var
En ensamförsörjare med 1 barn i heltid i förskola: 710 600 kr
En ensamförsörjare med 2 barn i heltid i förskola: 1 421 200 kr
Källa: Riksdagens utredningstjänst

Beräkningen är baserad på den genomsnittliga kostnaden per heltidsinskrivet barn i kommunal förskola, 157 200 kronor (2007). Avgiftsfinansieringsgraden var i genomsnitt 8 procent vilket innebär att kommunernas genomsnittliga kostnad var 144 624 kronor per heltidsbarn.
Den genomsnittliga kommunalskattesatsen var 31,52 procent (2009). RUT har beräknat vilken taxerad inkomst som behövs för att betala 144 624 kronor/barn i skatt till primärkommunen år 2009.

Kyrkoledare till politiker: Sätt inget tak för invandringen

Migration. Presidiet för Sveriges kristna råd uppmanar i ett öppet brev riksdagens samtliga partiledare att värna människovärdet och inte inskränka asylrätten....

Skulle rapportera om islamiskt center – utsattes för stenkastning

Brott. Journalister från SVT Uppsala har utsatts för stenkastning. Det skedde när ett tv-team skulle filma en intervju med personer som vill bygga ett...

Svårare för Netanyahu att sitta kvar

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. När de israeliska medborgarna gick till val till sin riksdag, knesset, för andra gången på fem månader uteblev även denna gång ett tydligt utslag. 

Svag fördel för Benny Gantz i rösträkningen

Israel. Valresultatet i Israel fortsätter att vara jämnt när rösträkningen i princip är klar. Benny Gantz parti, Blåvitt, har ett litet övertag, men det...