Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Centerpartiets ungdomsförbund vill avskaffa åldersgränsen för sexuellt umgänge, något som väckt kritik på sociala medier. Foto: Scanpix/TT

CUF vill avskaffa byxmyndighetsåldern

Avskaffa ”byxmyndighetsåldern”, det är ett av de kontroversiella beslut som Centerns ungdomsförbund fattade på sin förbundsstämma förra veckan. Under stämman togs även beslut om att föreslå ett avskaffande av officiella helgdagar.

Nyheter · Publicerad 11:42, 7 aug 2019

Centerns ungdomsförbund har haft förbundsstämma i Mora och twittrat om beslut som fattats.

”CUF är nu även för ett avskaffande av byxmyndighetsåldern”, skriver organisationen.

Uttrycket syftar på den sexuella myndighetsåldern på 15 år som finns angiven i sexualbrottslagen. Där står att en person som är över 15 år inte får ha sexuellt umgänge med någon under 15 år.

”Vi vill se ett system där straffen baseras på beroendeställning, exempelvis åldersskillnad. Samt bli av med en moralkompass från statligt håll”, förklarar Ida Wallinder, vice distriktsordförande för CUF Dalarna.

Men de kritiska kommentarerna på sociala medier är många. Den liberala debattören Jenny Sonesson twittrar:

”I så fall borde man ju införa individuell prövning för annat med åldersgräns som rösträtt, handla alkohol och ta körkort.”

Hon fortsätter på Facebook:

”Sorgligt att ett ungdomsförbund inte förstår varför 15-årsgränsen för sexuellt umgänge är viktig och fyller en funktion … Med CUF:s cyniska politik blir det lättare för pedofiler att övertala utsatta barn att det är 'normalt' att ha sexuellt umgänge med vuxna. Det blir lättare för föräldrar från patriarkala hederskulturer att gifta bort sina minderåriga döttrar. Det blir svårare att döma förövare”, skriver hon.

Lucas Persson, pressansvarig för CUF, förklarar beslutet:  

– Dagens system utgår från en godtyckligt satt åldersgräns. Vi vill i stället lägga vikten vid individens förmåga att ge sitt samtycke på ett säkert sätt. Det ska även fortsatt göras en bedömning om beroendeställning föreligger och då går det inte att som omyndig ge sitt samtycke, svarar han per mejl till Världen idag.

– Den grundläggande principen är att en individ som har den mentala förmågan ska få bestämma över sin kropp och ge sitt faktiska samtycke.

Ser ni inga risker med ett sådant beslut?

– Det finns alltid risker med alla förslag, men innan det blir svensk lag skulle det behöva utredas och den exakta formuleringen tas fram.

När det gäller kritiken om att detta skulle kunna leda till att pedofiler lättare kan utnyttja barn svarar Lucas Persson:

– Förslaget tar sikte på att framför allt låta två omyndiga personer som har och kan samtycka ska få göra det.

Angående giftermål med minderåriga råder där en helt annan lagstiftning än ”byxmyndigheten” och berörs inte av detta förslag, menar Lucas Persson.

Ett annat av stämmans förslag rör avskaffande av de officiella helgdagarna. Dessa ska i stället läggas till de lagstadgade semesterdagarna, menar förbundet, som även vill legalisera all narkotika och avskaffa monarkin.

Med CUF:s cyniska politik blir det lättare för pedofiler att övertala utsatta barn att det är 'normalt' att ha sexuellt umgänge med vuxna.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...