På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Ultraortodoxa judar i Israel arbetar i mindre utsträckning än befolkningen i stort. Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Coronapandemin ändrar arbetsmarknaden i Israel

Antalet lediga jobb på barer och restauranger har ökat dramatiskt i Israel de senaste månaderna på grund av en indirekt pandemieffekt. Samtidigt väntas fler ultraortodoxa judar söka jobb inom högteknologibranschen, eftersom det blivit lättare att arbeta på distans.

Nyheter · Publicerad 10:00, 1 maj 2021

Anledningen till att det har blivit så många lediga jobb inom restaurangbranschen är att många unga förlorade sina jobb inom branschen under pandemin, samtidigt som de nu inte återvänt i den utsträckning som förväntats, förklarar Times of Israel.

Förklaringen till detta ligger i den generösa arbetslöshetsersättning som har garanterats till och med sista juni, tror Israels motsvarighet till Arbetsförmedlingen. Ersättningen ger nämligen restaurangarbetare nästan lika mycket pengar som de tidigare fick i lön, utan att de ens behöver söka jobb. Myndigheten vill därför införa betydligt hårdare villkor från och med halvårsskiftet.

Samtidigt visar en undersökning att uppsvinget för distansarbetesmodeller ser ut att öka ultraortodoxa judars förvärsarbete inom högteknologibranshen, rapporterar Jerusalem Post.

Ultraortodoxa judar i Israel förvärvsarbetar i mindre utsträckning än andra medborgare, vilket kan härledas till att de har ett eget, mindre arbetsmarknadsinriktat, skolsystem; att många män ägnar sig åt Torahstudier en bra bit in i vuxen ålder; samt att familjerna ofta har många barn.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier