Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Coronaoffer hedrades av kungaparet och Pingstledare

På Alla helgons dag sände TV4 en nationell minneshögtid från Uppsala domkyrka för att hedra offren för covid-19. Initiativtagare var ärkebiskop Antje Jackelén, som också ledde högtiden. På plats var bland annat kungaparet och Pingstledaren Daniel Alm. I programmet deltog även representanter för judendom, islam och hinduism.

Nyheter · Publicerad 19:00, 3 nov 2020

En nationell, interreligiös minneshögtid för dem som dött i covid-19 sändes på TV4 under Alla helgons dag. Den hölls i Uppsala domkyrka i närvaro av bland andra kungaparet.

I och med den ökade smittspridningen var det, enligt hovet, inte helt självklart att kungen och drottningen skulle komma, men de ville själva prioritera högtiden, eftersom de tyckte att den var viktig.

Det var ärkebiskop Antje Jackelén som hade tagit initiativ till minnesstunden, för att hedra de nära 6 000 offren för pandemin. Efter klockringningen inledde hon samlingen med att tala om ”de tusen och åter tusen ljus” som tänts på våra kyrkogårdar under Allhelgonahelgen.

– Här ryms inte bara de vackra och tacksamma minnena, utan också tunga, arga och oförsonade känslor. Här finns också plats för de malande frågorna: ”Gick det rätt till? Vad kunde vi ha undvikit?”, sade hon.

Ärkebiskopen fortsatte att tala om att många har dött ensamma, utan en hand att hålla i, och att anhöriga inte har kunnat ta avsked. Alla har heller inte kunnat gå på begravningar.

Hon talade även om att vi, när vi tröstar, vill hålla om varandra, något som pandemin tagit ifrån oss.

– Att visa omsorg genom att hålla avstånd, det är emot vår natur. Med rätta frågar vi: ”Var är trösten?”, sade Jackelen.

Hon påpekade därefter att Gud säger ”Som en mor tröstar sitt barn, så ska jag trösta er” och att Jesus säger ”Saliga de som sörjer, de ska bli tröstade”.

Antje Jackelén framförde också att ”korset säger oss att döden inte är slutet” och att ”de som lämnat oss finns hos Gud”.

Representanter för judendom, islam och hinduism gjorde varsitt kort framträdande, liksom riksdagens talman Andreas Norlén och generalsekreteraren för Sveriges kristna råd, Karin Wiborn.

Anledningen till att företrädare för andra religioner än kristendomen hade inbjudits att medverka var enligt Jackelén att ”de vi minns hade sitt andliga hem i olika trostraditioner”.

Uppsala katedralsångare och orkester sjöng och spelade Faurés Requiem, medan kungaparet och övriga närvarande tände ljus i ljusbäraren. Även pingstledaren Daniel Alm var närvarande.

Högtiden avslutades med att domprost Annica Anderbrant bad i Jesu namn för alla sörjande, sjuka och rädda samt för vårdpersonal, beslutsfattare och forskare. Därefter läste hon Herrens bön och ärkebiskopen läste välsignelsen.

Minneshögtiden finns att se på TV4 Play.

Att visa omsorg genom att hålla avstånd, det är emot vår natur.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier