Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Corona-sms till svenska folket väcker kritik

Kritiken är hård mot myndigheternas coronarestriktions-sms som skickades ut till svenska folket i måndags.

”Viktig krisinformation får inte slarvas bort med ett innehållslöst sms”, skriver en av kritikerna.

Nyheter · Publicerad 15:35, 15 dec 2020

På måndagen skickade Folk­hälso­myndigheten, tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), ut sms till de omkring 22 miljoner mobiler som finns i Sverige.

Målet med meddelandet, som initierades av regeringen, var att få svenskarna att följa coronarestriktionerna.

Meddelandet, som endast innehöll en uppmaning om att följa råden och en mening om att mer information finns på Krisinformation, får dock kritik. Kritikerna menar att tonen var för mesig, att sms:et inte innehöll några konkreta råd, att det inte fanns någon länk till Krisinformation.se och att texten inte åtföljdes av information på engelska.

”Viktig krisinformation får inte slarvas bort med ett innehållslöst sms”, skriver en av kritikerna, ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter, i Sundsvalls Tidning.

Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör MSB, säger till TT att anledningen till att sms:et var så kort var utrymmesbrist.

– Vi har fått ett antal tecken som stått till vårt förfogande.

Han medger därefter att det har funnits ”utmaningar”, som att meddelandet bara skickades på svenska och att det saknades länkar.

Enligt SVT avrådde både MSB och Krisinformation.se regeringen från att genomföra massutskicket. MSB ansåg att sms är ”olämpligt för massutskick av denna typ”, rapporterar public service-bolaget.

Ett sms ”skulle riskera att överbelasta mobilnäten, blockera andra varnings-sms från att skickas under tiden utskicket pågår, ta väldigt lång tid att utföra och budskapet skulle riskera att bli inaktuellt innan det nått samtliga mottagare”, meddelade MSB till regeringen, enligt SVT.

Från regeringen framhåller man att satsningen ändrades på flera punkter innan corona-sms:et blev verklighet, uppger SVT.

Och Morgan Olofsson på MSB försvarar sms:et i sitt samtal med TT.

– Det här görs inte i onödan. Skulle det vara så att det hjälper någon så är det mödan värt, säger han till nyhetsbyrån.

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier