Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.
Hebreerbrevet 10:36

Världen idag

Inga madrasser får längre rullas ut på golvet i S:ta Clara kyrka för att ge sovplats åt Stockholms hemlösa. Nya försäkringsvillkor sätter stopp för natthärbärge i kyrkolokalen. Foto: Rickard L.Eriksson

Claras härbärge för hemlösa tvingas stänga

Natthärbärget för hemlösa i S:t Clara kyrka i Stockholm har tvingats stänga. Anledningen är nya försäkringskrav för fastigheten. Nu söker församlingen efter en ny lokal att använda för övernattning. En lösning tycks redan vara på gång.

Nyheter · Publicerad 21:00, 12 jan 2022

S:ta Clara kyrka är känd för sitt stora diakonala arbete bland Stockholms mest utsatta. En del av detta arbete har i flera år varit att hålla kyrkan öppen för hemlösa under två nätter i veckan. Madrasser har rullats ut på golvet i kyrkorummet och cirka 30 personer har kommit dit för att få övernatta. Nu efterlyser de ansvariga för detta en tillfällig lokal att bedriva natthärbärge i.

– Nu söker vi med ljus och lykta efter en lokal i Stockholms innerstad dit vi tillfälligt kan flytta nattöppet för hemlösa. Vi har resurser, volontärer och utrustning, skriver de på S:ta Claras Facebooksida.

De söker både efter en tillfällig lokal och en långsiktig lösning.

– En frikyrka i Stockholm har lovat att hjälpa oss redan nästa vecka, säger Mats Nyholm, präst och direktor i S:ta Clara kyrka till Världen idag.

Han vill dock inte avslöja vilken frikyrka det är än.

– Vi räknar med att ha en lösning på plats inom två veckor, säger han.

Och de tänker inte överge de behövande till dess. I stället för natthärbärge kommer de att bjuda in till en form av värmestuga.

– Tills vi har en ny lokal för nattöppet kommer vi hålla kyrkan och kyrkbänkarna öppna för värme och sittande vila två nätter i veckan – måndag och torsdag.

Under måndagskvällen gick Kristdemokraternas ledare Ebba Busch in med egna medel till kyrkan, som en form av sponsring och för att lyfta frågan om behovet av övernattning för hemlösa.

– Vi måste alla hjälpas åt för att hjälpa dem som har det svårast. I natt var jag med i Claras kamp för att kunna fortsätta hjälpa och stötta utsatta och hålla härbärget öppet, skriver hon på sitt Instagramkonto.

Den EFS-förening som driver verksamheten i S:ta Clara är kritisk till hur frågan har hanterats av Stockholms domkyrkoförsamling som äger kyrkan. Det är kyrkorådet i domkyrkoförsamlingen som har tagit beslutet att stänga ner natthärbärget med omedelbar verkan, på inrådan av kyrkans försäkringsbolag. Fastighetens försäkringsvillkor har förändrats och gäller därmed inte längre för denna typ av verksamhet. Det rapporterar Kyrkans Tidning.

Enligt försäkringsbolaget är det inte lämpligt att ha övernattning i äldre kyrkobyggnader med kulturhistoriska värden.

Natthärbärget

”Clara vintern” är namnet på S:ta Claras övernattning för hemlösa. I drygt tio års tid har kyrkan haft härbärge två nätter i veckan under vintertid.

En EFS-förening driver verksamheten i S:ta Clara.

Nu sätter nya försäkringsvillkor för Stockholms domkyrkoförsamling stopp för detta.

Har S nog med idékraft för en förnyad samhällsanalys?

Ledare Ett land behöver inte bara en bra regering, det behöver också en bra opposition. Av flera skäl.... torsdag 30/3 00:10

Av honom, genom honom och till honom är allting

Inför söndag Många av oss har fått frågan: ”Om Jesus hade kommit i dag, utifrån hur allt är i dag, skulle han... torsdag 30/3 00:00