Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Tuve Skånberg Foto: Arkiv

Clapham­institutet firar fem år

Den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet fyller fem år i veckan. Det firas med en bok där man samlat de mest uppmärksammade debattartiklarma som tankesmedjans vänner skrivit.

Nyheter · Publicerad 12:00, 18 feb 2013

Claphamninstitutet startades 2008 och är enligt stadgarna ”ett forskningsinstitut och en tankesmedja med ändamål att stimulera utbildning, undervisning och vetenskaplig forskning om och i kristen tro”. Namnet kommer från förorten Clapham utanför London, där bland andra William Wilberforce verkade för att slaveriet skulle avskaffas.
Direktorn Tuve Skånberg menar att kristna ofta har varit tystlåtna i den offentliga idédebatten.
– Vi har varit blyga och försagda. När andra har sagt att det finns några värden som är absoluta, har vi tänkt att vi ska behålla sanningen för oss själva, säger han.

Claphaminstitutets arbete har de här fem åren i första hand gått ut på att samla så kallade fellows som skrivit debattartiklar och som deltagit i olika seminarier.
– Det som framför allt har tagit vår tid har varit att skriva artiklar och få dem publicerade i sekulära tidningar. Vi har i genomsnitt haft en artikel i veckan sedan vi startade. Försiktigt räknat har en miljoner personer läst artiklarna sammanlagt, säger Tuve Skånberg.

Artiklarna har handlat om alltifrån abort till kyrkans och religionens plats i samhället.
– Vi har deltagit i det offentliga samtalet, genom att ge argument för de kristna värderingarna och varför de är omistliga för samhället, säger Tuve Skånberg.
Tankesmedjans första fem år firas med att man ger ut boken På goda grunder, en antologi med 59 av de omkring 250 debattartiklar som man skrivit.

Dödshjälp för ingen – eller för alla?

Debatt Bara genom att stifta en dödshjälpslag utsätter samhället alla människor som kan omfattas av... tisdag 27/10 00:00

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara... tisdag 27/10 00:00

Ge mer frihet till familjerna!

Ledare Ett nytt stort slag om familjepolitiken och om föräldrars och barns rättigheter är på gång. Risken... tisdag 27/10 00:00

Franska varor bojkottas i flera arabländer

Frankrike. I flera länder i Mellanöstern uppmanas det nu till bojkott av franska varor. Detta efter att... måndag 26/10 15:46

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Fasta. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara...