Claphamninstitutet startades 2008 och är enligt stadgarna ”ett forskningsinstitut och en tankesmedja med ändamål att stimulera utbildning, undervisning och vetenskaplig forskning om och i kristen tro”. Namnet kommer från förorten Clapham utanför London, där bland andra William Wilberforce verkade för att slaveriet skulle avskaffas.
Direktorn Tuve Skånberg menar att kristna ofta har varit tystlåtna i den offentliga idédebatten.
– Vi har varit blyga och försagda. När andra har sagt att det finns några värden som är absoluta, har vi tänkt att vi ska behålla sanningen för oss själva, säger han.
Claphaminstitutets arbete har de här fem åren i första hand gått ut på att samla så kallade fellows som skrivit debattartiklar och som deltagit i olika seminarier.
– Det som framför allt har tagit vår tid har varit att skriva artiklar och få dem publicerade i sekulära tidningar. Vi har i genomsnitt haft en artikel i veckan sedan vi startade. Försiktigt räknat har en miljoner personer läst artiklarna sammanlagt, säger Tuve Skånberg.
Artiklarna har handlat om alltifrån abort till kyrkans och religionens plats i samhället.
– Vi har deltagit i det offentliga samtalet, genom att ge argument för de kristna värderingarna och varför de är omistliga för samhället, säger Tuve Skånberg.
Tankesmedjans första fem år firas med att man ger ut boken På goda grunder, en antologi med 59 av de omkring 250 debattartiklar som man skrivit.
Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11