Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Per Ewert, Claphaminstitutets direktor. Foto: Foto: Jonatan Strömgren

Clapham: "Vi vill bidra med fakta"

Att belysa en form av dödshjälp som förespråkas i Sverige, men som inte alla vet så mycket om. Det är syftet med Clapham-institutets nya rapport, enligt direktor Per Ewert.

Nyheter · Publicerad 12:23, 21 mar 2017

– När vi vägde mellan de ämnen som vi tyckte var viktigast att lyfta i vår första rapport så hamnade dödshjälp på första plats, säger han till Världen idag.

– Debatten är så känslobaserad och därför är det extra värdefullt att bidra med verkliga fakta för politiker och beslutsfattare. Man talar om Oregonmodellen som om den vore helt oproblematisk, men skriver sällan vad den innebär och hur den fungerar i praktiken.

Claphaminstitutet inledde vårterminen med att släppa en dokumentärfilm om dödshjälp i Belgien och Nederländerna, producerad av juristorganisationen Alliance defending freedom, ADF.

– Vi ser vår uppgift som folkbildande, säger Per Ewert. Genom filmen, som kan ses på vår hemsida, visar vi hur dödshjälp fungerar i Nederländerna och Belgien, där man gått allra längst. Och nu tar vi ett grepp om hur Oregonmodellen fungerar i de länder som öppnat för den.

I Sverige har både borgerligt och socialdemokratiskt ledda regeringar hittills förklarat sig ovilliga att öppna dörren för dödshjälp, trots att bland annat Statens medicinsk-etiska råd, Smer, redan 2008 sagt att man vill se en statlig utredning av frågan.

– Politikerna har varit väldigt kloka i Sverige, trots att förespråkarna hela tiden försöker lansera nya modeller för dödshjälp som man menar ska passa just här, säger Per Ewert.

– Vi vill uppmuntra och stötta regeringen i att fortsätta att hålla den här dörren stängd. För överallt där man öppnat för dödshjälp blir det ett sluttande plan, hur noggrant man än försöker att utforma regelverket. I slutändan handlar det om att skydda samhällets svagaste grupper.

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier