Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Per Ewert, Claphaminstitutets direktor. Foto: Foto: Jonatan Strömgren

Clapham: "Vi vill bidra med fakta"

Att belysa en form av dödshjälp som förespråkas i Sverige, men som inte alla vet så mycket om. Det är syftet med Clapham-institutets nya rapport, enligt direktor Per Ewert.

Nyheter · Publicerad 12:23, 21 mar 2017

– När vi vägde mellan de ämnen som vi tyckte var viktigast att lyfta i vår första rapport så hamnade dödshjälp på första plats, säger han till Världen idag.

– Debatten är så känslobaserad och därför är det extra värdefullt att bidra med verkliga fakta för politiker och beslutsfattare. Man talar om Oregonmodellen som om den vore helt oproblematisk, men skriver sällan vad den innebär och hur den fungerar i praktiken.

Claphaminstitutet inledde vårterminen med att släppa en dokumentärfilm om dödshjälp i Belgien och Nederländerna, producerad av juristorganisationen Alliance defending freedom, ADF.

– Vi ser vår uppgift som folkbildande, säger Per Ewert. Genom filmen, som kan ses på vår hemsida, visar vi hur dödshjälp fungerar i Nederländerna och Belgien, där man gått allra längst. Och nu tar vi ett grepp om hur Oregonmodellen fungerar i de länder som öppnat för den.

I Sverige har både borgerligt och socialdemokratiskt ledda regeringar hittills förklarat sig ovilliga att öppna dörren för dödshjälp, trots att bland annat Statens medicinsk-etiska råd, Smer, redan 2008 sagt att man vill se en statlig utredning av frågan.

– Politikerna har varit väldigt kloka i Sverige, trots att förespråkarna hela tiden försöker lansera nya modeller för dödshjälp som man menar ska passa just här, säger Per Ewert.

– Vi vill uppmuntra och stötta regeringen i att fortsätta att hålla den här dörren stängd. För överallt där man öppnat för dödshjälp blir det ett sluttande plan, hur noggrant man än försöker att utforma regelverket. I slutändan handlar det om att skydda samhällets svagaste grupper.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Fokus på klimat och corona väntas under Bidens styre

USA. Det så kallade murbygget mot Mexiko stoppas. USA återinträder i såväl Parisavtalet som... torsdag 21/1 08:00

Trumps avskedstal: Vi ber för nya regeringen

USA. Donald Trump har hållit sitt avskedstal som president för USA. Till mångas förvåning önskade Trump... torsdag 21/1 07:00

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser.

Ledarkrönika Jag har en gps i bilen, en sådan där som är integrerad i instrumentbrädan. Många av mina bilfärder... torsdag 21/1 00:00