Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Flera personer verkar vara intresserade av att få ett chip implanterat i handen för att komma in på ett äventyrsbad i Västerås. (Bilden är från ett annat badhus.) Foto: AP/TT, Björn Larsson Ask / SvD / TT

Chip i handen testas på svenskt badhus

Äventyrsbadet Kokpunkten i Västerås ska erbjuda sina besökare ett mikrochip i handen för användning vid entré, betalning och förvaring. – Vi ser fram emot att utvärdera biohacking, säger badhusets verksamhetschef.

Nyheter · Publicerad 07:00, 21 feb 2019

Som Världen idag tidigare berättat har SJ provat att låta resenärer betala med ett chip i handen. Nu meddelar badhuset Kokpunkten i Västerås att man tänker bli det första äventyrsbadet i världen som erbjuder sina besökare ett implanterat mikrochip i handen.

– Som aktör i upplevelseindustrin behöver vi hela tiden jobba med att utveckla besökarnas upplevelse. Det är anledningen till att 750 000 personer från hela landet har valt att besöka oss. Senast experimenterade vi med VR-snorkling och nu ser vi fram emot att utvärdera biohacking, säger Johan Björkman, verksamhetschef på badet, i ett pressmeddelande.

Tanken är att chippet ska användas vid in- och utpassering, vid låsning och öppning av förvaringsskåp samt vid betalning av entrébiljetter, mat, dryck och produkter.

Till en början kommer badhuset låta chippa fyra personer som ska testa tekniken under ett år. Men även den som redan har ett chip är välkommen att använda detta, meddelar Kokpunkten.

Just nu söker badhuset de fyra testpiloterna. Att döma av kommentarerna till en artikel på Vestmanlands Läns Tidnings Facebooksida ser det inte ut att bli så svårt.

”Jag ställer gärna upp”, skriver en kvinna och får medhåll av flera andra personer.

Det finns dock de som är starkt kritiska till initiativet.

”Ni som tackar ja och vill ha ett chip under huden måste ha tappat en skruv i skallen”, skriver en man.

Implanteringen av chippet kommer göras av företaget Chipster.nu. Enligt pressmeddelandet gläds de över samarbetet med badhuset.

– Vi är väldigt glada att upplevelseindustrin börjar efterfråga biohacking som en del av sin affärsutveckling. Vi tror att det kommer att bli en naturlig del av vardagen i takt med att alltfler får upp ögonen för nya möjligheter att kontrollera belysning och ljud hemma eller att ersätta nycklar och passerkort, säger företagets vd Sina Amoor Pour.

Enligt Kokpunkten kommer personer som chippas inte kunna spåras.

”Implantaten är så kallade passiva chip. Det betyder att de inte har egen strömförsörjning och kan därför inte sända några signaler om sin position eller annat”, skriver de och förklarar att chippet måste vara nära en läsande enhet för att få ström.

Ett annat företag som börjat testa mikroship är flygbolaget Sas. Exakt hur många svenskar som numera har ett chip i handen är svårt att svara på. Företaget Biohax International uppger att de chippat omkring 4 000 personer i Sverige.

Judiska centralrådet agerar inför MFF-match

Polisen samverkar med judiska församlingen i Malmö inför torsdagens MFF-match mot israeliska Bnei Yehuda. Judiska centralrådet går samtidigt ut med...

Biblar undantas i handelskriget

USA Det pågår ett handelskrig mellan USA och Kina, vilket skapat oro också hos kristna aktörer. En stor del av USA:s, och hela världens, biblar och andra...

Rätt gensvar på globalism och nödtid

Gästledare Villkoren för människors liv på jorden håller på att förändras på ett kritiskt och avgörande sätt, som alla känner av utan att riktigt veta hur man...