Nyheter
Chefs-JO Mats Melin är kritisk mot polisens hemlighetsmakeri
"Det får inte vara laglöst land"
I samtal med Världen idag kritiserar chefs-JO Mats Melin i skarpa ordalag hur polisen skött sin informatörsverksamhet.
– Så här kan vi inte ha det. Det får inte vara laglöst land, säger han till Världen idag.I slutet av juni släppte Mats Melin sin utredning om brotts- och bevisprovokationer, samt om polisens informatörer och infiltratörer. I sin utredning är han mycket kritisk till hur brottsprovokationer genomförts i Sverige.
– Det är principvidrigt att undanhålla hur en sådan här operation har gått till. Oavsett hur välskött en sådan här provokation är, skall både åklagaren och motparten ha information om vad som verkligen hänt, säger Mats Melin till Världen idag.
Mats Melin har i sin utredning utgått från två konkreta händelser, ett narkotikatillslag på Gotland där narkotikan köptes av polisens informatör, och en slagning i polisens register där en person skulle förmås ge vidare hemlig information till kriminella.
I båda fallen var Olle Liljegrens informatör Peter Rätz delaktig i att provocera fram brott, och varken åklagare eller den åtalade var medvetna om att brotten avslöjats med hjälp av en brottsprovokation.
Om en polisman agerar regelvidrigt, varför ledde det då inte till rättsliga åtgärder?
– Ifall uppgifterna om hur de här brottsprovokationerna gått till hade kommit fram i anslutning till att de vidtogs, kan man tänka sig att det hade handlat om tjänstefel för både polisman och eventuella polischefer. Men det måste röra sig om grovt tjänstefel för att brotten inte skulle vara preskriberade. Hemlighetsmakeriet skulle rättsväsendet kunna ha agerat mot.
Vad förväntar du dig skall hända nu när din utredning släppts?
– Det som har hänt sedan jag tog mitt initiativ är att regeringen tillsatt två utredningar, vilket gjorde att jag kanske inte gick så djupt när jag utredde dessa frågor. Min förhoppning är att min utredning skall leda till att dessa statliga utredningar kommer med ytterligare överväganden och lagförslag.
– Det här har inte gått rätt till och det här måste åtgärdas. Så här kan vi inte ha det. Det får inte vara ett laglöst land, avslutar Mats Melin.
Ruben Agnarsson
ruben.agnarsson@varldenidag.se
Polisartiklar har lett till debatt, omorganisation och statliga utredningar
Världen idags artikelserie som inleddes i slutet av år 2005 avslöjade mord, justitiemord, personer som felaktigt dömts till långa fängelsestraff, olaglig brottsprovokation och förödande brister i polisens hantering av vapen och narkotika. Artiklarna, skrivna av frilansjournalisten Nuri Kino, avslöjade dessutom att de informatörer och infiltratörer som används av polisen går sina egna ärenden, begår brott och tjänar stora summor pengar men undgår åtal. Följande har hänt sedan artiklarna publicerades:
- Månaderna efter Världen idags artiklar lades den spaningsrotel som polischef Tage Åström ledde inom länskriminalen i Stockholm ned. Åströms spaningsrotel, med namnet SSI, utredde MC-kriminalitet och organiserad brottslighet - bland annat med hjälp av informatörer och infiltratörer. Tage Åström, som samarbetade med Olle Liljegren, ställs inför rätta nu i höst, misstänkt för att ha planterar narkotika mot en muta på 200 000 kronor.
- Strax efter Världen idags polisartiklar publicerats hänvisade justitiekansler Göran Lambertz till artikelserien i direktsänd tv och menade att oskyldiga döms i Sverige för att polisen undanhåller delar av sanningen i rättegångar, allt för att skydda sina informatörer.
- Rikspolisstyrelsen, med Stefan Strömberg som rikspolischef, kom i augusti 2006 med en rapport om användandet av informatörer i polisens verksamhet, som så småningom resulterade i föreskrifter och allmänna råd som trädde i kraft den 1 oktober 2007.
- I mars 2007 gav Brottmålsavdelningen på Åklagarmyndigheten, med riksåklagare Fredrik Wersäll som högste chef, ut en så kallad Rättspromemoria där myndigheten bland annat tydliggjorde vilka rutiner och regler som skall gälla vid så kallade provokativa åtgärder.
- Den nuvarande regeringen, med justitieminister Beatrice Ask som ansvarig minister, har tillsatt två utredningar: den 23 augusti 2007 tillsattes en utredning om insyn och sekretess i rättsväsendet, och den 20 december 2007 tillsattes en utredning om polisens metoder.
- I slutet av juni i år släppte Mats Melin, Chefs-JO för riksdagens justitieombudsmän, sin utredning om brotts- och bevisprovokationer, samt om polisens informatörer och infiltratörer. Mats Melin hade Världen idags artiklar i bakhuvudet när han tillsatte sin utredning.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP