Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Huruvida Centerpartiet vill se färre aborter eller inte är oklart. På bilden ses partiledaren Annie Lööf. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Centern strök mening om att förebygga abort

C är ett av de partier som hårdast angripit Kristdemokraterna i abortfrågan. Världen idag kan nu berätta att C själva i samband med den senaste kritiken mot Lennart Sacrédeus (KD) har strukit en mening på sin hemsida om att ”minska antalet aborter”.

Nyheter · Publicerad 10:17, 31 aug 2022

Centerpartiets uppfattning vad gäller det förebyggande arbetet mot abort är inte helt lätt att få grepp om. I Världen idags valenkät får man frågan om antalet aborter behöver minska och svarar då å ena sidan ”nej, aborträtten innebär per definition att det inte kan kvantifieras”, men skriver kort därefter ”för att förebygga oönskade graviditeter är det viktigt med korrekt information…”

Det är alltså inget mål för C att minska antalet aborter, men man vill arbeta för att förebygga just oönskade graviditeter. Den som läser på Centerpartiets webbplats får ett tredje svar. Där skriver man:

”Aborter kan vara jobbiga att gå igenom. Därför är det viktigt att sträva efter att minska antalet aborter”.

Vad som egentligen är den officiella C-linjen angående antalet aborter är oklart, men frågan är uppenbart känslig för partiet. Enligt uppgift gjorde partiet en ändring på sin hemsida i samband med att kritiken mot KD-politikern Lennart Sacrédeus tog fart.

Tidigare stod det på Centerns webbplats under rubriken Centerpartiet vill: ”Satsa på förebyggande arbete för att minska antalet aborter”.

Denna mening är numera struken på hemsidan. Världen idag har sökt Centerpartiet för att fråga varför man just vid denna tidpunkt valt att radera formuleringen, men har inte fått något svar.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00