Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

Carl-Erik Sahlberg fyllde 75 år – hade kalas för barn

Den kände prästen Carl-Erik Sahlberg, numera boende i Tanzania, firade i torsdags sin 75-årsdag. I ett mejl till Världen idag skriver han om sin tacksamhet över en ny milstolpe i livet samt att han inte alls märkt av den skogsbrand som svenska medier rapporterat om.

– Jag får mejl från Sverige om att det brinner på Kilimanjaro, här talar ingen om det, berättar han.

Nyheter · Publicerad 19:00, 26 okt 2020

Flera svenska medier har nyligen rapporterat om den stora skogsbrand som drabbat Afrikas högsta berg, Kilimanjaro i norra Tanzania. Carl-Erik Sahlberg har från sin vy inte märkt av något.

– Jag hörde bara att det kom ett väldigt skyfall så elden släcktes, sedan vattenbombades området med helikopter. Men jag vet som sagt inget, ingen pratar om det, berättar han i mejlet till Världen idag.

Carl-Erik Sahlberg är för många bekant som prästen i Sankta Clara kyrka i Stockholm. Sahlberg tjänstgjorde i församlingen, som gjort sig känd för ett omfattande socialt arbete, under åren 1989 till 2012.

– Jag är förstås oerhört tacksam för det jag fick uppleva i Sankta Clara. Tänk att jag fick vara med om en tjänst som nådde knarkarkvartar, riksdagshus och slott.

Den nyblivne 75-åringen betonar sin glädje över den andliga utveckling han fick vara med om under sina år i Sveriges huvudstad.

– Jag fick se en ganska tom kyrka bli fylld av människor och detta mitt i en av världens mest sekulariserade huvudstäder – ett mirakel.

Carl-Erik Sahlberg har, sin ålder till trots, inte pensionerat sig. I dag är han bosatt i Tanzania där han, tillsammans med sin hustru Overa, bedriver ett hjälparbete som förser 300 barn med mat, omvårdnad och kristen fostran.

– Om vi så bara hjälpt en så har man inte levt förgäves, jag lever ett rikt liv och är lycklig.

Carl-Erik Sahlberg ägnar sig även åt att skriva böcker samt undervisa blivande präster och evangelister i Tanzania.

– Jag är så tacksam över god hälsa, gott äktenskap och många goda vänner. I kväll [torsdagen] kommer vi att ha enkelt kalas med de närmast boende åtta föräldralösa barnen och deras mamma, berättar han.

Vad önskar du dig i födelsedagspresent?

– Ett kristet Sverige.

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00

Regeringskris nära i Israel – ytterligare ett val kan vänta

Tvist. Framtiden ser alltmer oviss ut för Israels bräckliga regeringsbygge. Premiärminister Benjamin... lördag 5/12 07:00

Låt judar och araber få samarbeta!

Israelkrönika Han heter Mansour Abbas och sitter i Knesset, det israeliska parlamentet, för det arabiska partiet...