Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Carl Bildt: Gör inte om Hagia Sofia till moské

”Det finns verkligen ingen brist på moskéer i området, så det är ett rent politiskt motiv. Det här var kristendomens största kyrka i nära tusen år”, skriver Carl Bildt i ett Twitter-inlägg om Hagia Sofia i Turkiet.

Nyheter · Publicerad 20:02, 6 jul 2020

Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) skriver på Twitter att det vore en ”alarmerande signal” om Turkiet skulle konvertera Hagia Sofia-muséet i Istanbul till en moské. Med tanke på omständigheterna så menar han att motivet måste vara politiskt.

Som Världen idag berättade i helgen, så riskerar Istanbuls ikoniska byggnad Hagia Sofia, som under sina 900 första år var en central kristen katedral, och som under största delen av den tiden också var den östordodoxa kyrkans högsäte, att nu bli moské. Katedralen har också senare varit moské i nära 500 år, från ottomanernas erövring på 1400-talet till den sekulära turkiska republikens födelse på 1930-talet.

Sedan 1935 har Hagia Sofia dock varit ett museum och det är alltså det som Carl Bildt, i likhet med bland annat den östortodoxa patriarken av Konstantinopel, Bartholomeus I, tycker att det bör förbli.

”Istanbul har ingen brist på magnifika moskéer, och Blå moskén är kanske en av de mest imponerande av dem alla. Det finns verkligen inget behov av nya sådana i det historiska centrat”, skriver Bildt i ett annat inlägg.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...