Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Carin Jämtin får lämna Sida – regeringen vill se nystart

Biståndsmyndigheten Sidas generaldirektör Carin Jämtin får inte förlängt förtroende av regeringen och slutar i maj. Själv hade hon velat vara kvar.

– Vi tror att biståndspolitiken i det här läget mår bäst av en nystart, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Nyheter · Publicerad 20:00, 20 feb 2023

Regeringen ger inte Sidas generaldirektör Carin Jämtin förnyat förtroende då hennes förordnande går ut i slutet av maj, efter sex år på posten.

Jämtin var partisekreterare för Socialdemokraterna 2011–2016. Mellan 2003 och 2006 var hon biståndsminister i dåvarande statsminister Göran Perssons regering. Hon lämnade sina politiska uppdrag och sin plats i riksdagen i samband med att hon utnämndes som generaldirektör för Sida i maj 2017.

Beskedet kom inte som en blixt från klar himmel, säger Jämtin som vetat om regeringens beslut ”i några veckor”.

– Jag har ju uttalat att jag stod till förfogande. Men samtidigt så vet ju jag att det är sex år och regeringar gör bedömningar på olika sätt och det har Johan Forssell redogjort för, säger Jämtin och tillägger:

– Så här är det, ”no hard feelings”.

Jämtin har under lång tid lett biståndsmyndigheten på ett bra sätt, uppger Johan Forssell.

– Men när vi nu går in i en ny fas i biståndspolitiken så ser vi det som naturligt att det också blir ett nytt ledarskap på Sida, säger han.

Tjänsten kommer att utlysas inom kort, enligt Forssell.

Biståndspolitiken står inför en omställning och den kommande generaldirektörens uppdrag kommer bland annat handla om att hitta synergier mellan handelspolitiken och biståndspolitiken, framhåller Forssell.

– Vi är övertygade om att med bistånd kan man lindra fattigdom, men för att bygga en väg till välstånd måste man få in mer av handel, tillväxt och företagande. Det blir en viktig fråga för Sida kommande år, säger han.

Ett stort fokus ska också ligga på Ukraina.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10