Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

C-märkt expert delaktig i TV4-granskning av SD-topp

TV4:s Kalla fakta avslöjar, med stöd av ”partipolitiskt obundna” experter, att SD-toppen Mattias Karlsson är delaktig i konspirationsteorier om att en ”elit” vill ersätta svensk kultur med radikal islam.

En koll på de senaste valsedlarna visar dock att en av dessa ”partipolitiskt obundna” experter är aktiv inom Centerpartiet, politisk motståndare till SD.

Nyheter · Publicerad 21:00, 5 apr 2023

Sverigedemokraternas topp Mattias Karlsson är medförfattare till ett manifest med konspirationsteorier om att en ”elit” av kulturmarxister och liberaler vill ersätta svensk kultur med radikal islam, enligt Kalla fakta. Tv-programmet uppger att fem experter på radikalisering samt högerextremism analyserat budskapet och anser att det riskerar framkalla våldsdåd.

– Det som gör det till en konspirationsteori är tanken att migrationen är resultatet av en elit som vill omvandla samhället till någonting helt annat, hävdar Christer Mattsson, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet samt föreståndare för Segerstedtinstitutet som synts samarbeta med stiftelsen Expo.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10