Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Den ikoniska basilikan Sacre-Cœur Basilica i Paris lystes upp av av rött ljus den 24 november, i solidaritet med förföljda kristna runt om i världen. Foto: Michel Euler/AP Photo/TT

Byggnader lyste rött för kristna martyrer

Kyrkor och officiella byggnader runt om i världen lystes i onsdags upp av rött ljus, som ett sätt att minnas alla som mist livet för sin tro.

”När vi närmar oss advent ber vi om Kristi fred och rättvisa på jorden – och för religionsfrihet för alla”, kommenterade ärkebiskopen av Canterbury.

Nyheter · Publicerad 20:00, 30 nov 2021

Initiativet Red Wednesday (Röd onsdag) startades av organisationen Aid to the Church in Need (Hjälp till kyrkan i nöd), som ett sätt att rikta uppmärksamheten mot alla dem som förföljs och förtrycks för sin tros skull.

Som ett tecken på solidaritet lystes kyrkor och andra offentliga byggnader upp av rött ljus onsdagen den 24 november, även om man på flera håll lät kampanjen pågå hela veckan.

Gudstjänster och möten arrangerades på många platser för att uppmärksamma förföljda kristna, men också andra troende. I Tjeckien genomfördes till exempel initiativ i samarbete med landets judiska församlingar, skriver Radio Prague International.

I London lyste katedralen i Westminister, liksom ärkebiskopens residens Lambeth Palace, i rött på onsdagen.

”Vi ber för våra förföljda kristna bröder och systrar runt om i världen, och för alla som förföljs för sin tro”, skrev ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, på Twitter.

”När vi närmar oss advent ber vi om Kristi fred och rättvisa på jorden – och för religionsfrihet för alla.”

Colosseum i Rom, där kristna som inte avsade sig sin tro torterades och dödsades för 2000 år sedan, var en av flera byggnader i Italien som badade i rött på onsdagen.

Så skedde även med större kyrkor i Washington och Philadelphia i USA, på flera håll i Tyskland, Frankrike och Filippinerna, liksom i Skottland, rapporterar kristna Joy News.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00