Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Buss med flyktingar har anlänt till Hjälmargården

En buss med 60 ukrainska flyktingar anlände i helgen till Hjälmargården. I samarbete med EFK erbjuder gården en plats där människor får trygghet och hjälp med basala behov.

– De får komma hit, landa och sedan åka vidare till andra gårdar och privata hem, säger Julia Wellstam, lägerpastor på Hjälmargården, till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 16:00, 23 mar 2022

EFK har från församlingar i Polen mottagit en förfrågan om att ta emot 200 flyktingar från Ukraina. I söndags morse anlände den första bussen med 60 personer till Hjälmargården utanför Vingåker.

Resan från Warszawa, via färja till Ystad, tog ett dygn. De ukrainska flyktingarna är i olika åldrar, berättar Julia Wellstam.

– En kvinna som är över 90 år gammal berättade gråtande om att hon aldrig trott att hon skulle behöva uppleva ett krig till. Hon var med om andra världskriget. Det finns en sådan smärta i berättelserna som vi får ta del av.

Att råka ut för kriminella element är en av de faror som riskerar att drabba människor som flyr för sina liv.

–  Många utnyttjas i trafficking, ondska läggs på ondska. Man behöver skapa säkra vägar genom Europa och se till att människor kommer till bra ställen, säger Julia Wellstam.

Flyende människor har ofta inte fått med sig fler saker än de kläder de har på kroppen och de har inte sällan inte haft möjlighet att duscha på flera dagar.

På Hjälmargåden får flyktingarna bland annat kläder och hygienartiklar. Enligt Julia Wellstam är många även i behov av mobilladdare och kontantkort.

– Telefon är ingen lyxvara, det är basalt för att ha möjlighet till kontakt med anhöriga i hemlandet, säger hon.

Arbetet på Hjälmargården backas upp av människor som hjälper till med ideella arbetsinsatser samt skänker sådant som behövs.

– Det finns ett otroligt engagemang hos folk.

Julia Wellstam berättar att det på Hjälmargården har inretts ett lekrum dit företag och privatpersoner skänkt leksaker.

– Det betyder så mycket, det blir en glädje och lättnad för föräldrarna när deras barn får någonting.

Under onsdagen anländer en till buss och nästa vecka ytterligare en. I skrivande stund har 46 av de 60 personer som kom i söndags morse hämtats till andra boenden. Dessa platser har kontrollerats genom referenser och det ställs även vissa krav på boendemiljön, till exempel att man ska kunna stänga sin dörr om sig.

– Det ska kunna fungera som boende under minst tre månaders tid, berättar Julia Wellstam.

Hjälmargården är en läger- och konferensgård belägen vid sjön Hjälmaren i Vingåkers kommun som ägs av Kristen Samverkan Mellansverige (KSM).

Det finns ett otroligt engagemang hos folk.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00