Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Buschs löfte: Vi ska prioritera de äldre

Kristdemokraternas riksting drog igång i Norrköping på fredagen. Partiet samlar sina krafter inför valet nästa år då siktet är inställt på att bilda en ny borgerlig regering tillsammans med Moderaterna.

– Sverige behöver en ny regering, fastslog partiledare Ebba Busch i ett tal som innehöll välkända fraser om familjens betydelse såväl som fräna angrepp på den nyvalda S-ledaren Magdalena Andersson och den rödgröna regeringen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 13 nov 2021

Glädjen över att återigen kunna mötas fysiskt präglade deltagarna när Kristdemokraterna drog igång helgens riksting. Det hålls i Louis De Geer Konsert & Kongress i centrala Norrköping och Världen idag var på plats vid rikstingets öppnande.

Det skedde med fanfar framförd på näverlur innan de drygt 800 delegaterna hälsades välkomna och de sedvanliga förhandlingarna tog vid.

Under rikstingets första dag stod partiledaren Ebba Busch tal i fokus.

Tanken var att hennes entré på estraden skulle föregås av en presentation av de tidigare partiledarna på de stora bildskärmarna, men tekniken strulade rejält och trots idoga försök att starta om det digitala bildspelet ville det sig inte.

Åhörarna höll dock modet uppe genom taktfasta applåder och jubelrop och till sist stod hon där och fick ta emot partivännernas stående ovationer. Sina beramade husaffärer till trots tycks Busch ha ett grundmurat stöd hos många medlemmar.

– Tekniken fungerar som den har gjort under pandemin. Den är till både välsignelse och förbannelse, konstaterade Ebba Busch innan hon varnade för att det skulle bli ett långt tal.

Busch tog partivännerna på en tidsresa genom Kristdemokraternas historia, från grundandet 1963 fram till i dag.

Hon menade att KD är ett ”modigt värderingsburet parti”.

– Vi ska ge svar på väljarnas frågor, vinna deras förtroende och bringa hopp om en bättre morgondag. Det är politiken som förändrar samhället och Sverige förtjänar bättre. Sverige behöver en ny regering, slog Ebba Busch fast till applåder.

Vården är en av Kristdemokraternas prioriterade frågor och i sitt tal konstaterade Busch att vårdköerna är rekordlånga och anklagade regeringen och dess stödpartier för ett misslyckande när svårt sjuka människor tvingas vänta flera år på operation.

Den nyvalda S-ledaren Magdalena Andersson fick sig flera slängar med sleven när Ebba Busch dömde ut den sjukvårdspolitik som den rödgröna regeringen fört under sina sju år vid makten.

Hon gick även till storms mot ”det förlegade systemet med landsting och regioner” och förklarade att KD vill genomföra ”århundradets vårdreform” när man vunnit valet.

Äldrevården är en annan hjärtefråga för KD.

– Vi ska prioritera de äldre. Kristdemokraterna är de äldres röst i samhällsdebatten. I Sverige ska man inte behöva vara rädd för att bli gammal, förkunnade KD-ledaren som också varnade för en tuff valrörelse inför riksdagsvalet nästa år där hon menar att partierna till vänster kommer att försöka ”brunsmeta” KD.

– Vårt alternativ kommer att misstänkliggöras å det grövsta. Och det har redan börjat, sade Busch som slog fast att KD går till val på att bilda regering tillsammans med Moderaterna men är beredda att förhandla med alla riksdagens partier.

Och om priset blir för högt är man också beredd att avbryta förhandlingar, betonade Ebba Busch.

Kristdemokraternas riksting i Norrköping fortsätter under hela helgen.

Vi ska ge svar på väljarnas frågor, vinna deras förtroende och bringa hopp om en bättre morgondag.

KD:s vårdvision

Kristdemokraterna vill skrota regionerna, tidigare kallat landsting, och låta staten ta över huvudansvaret för vården. Det innebär att staten också ska ta över hela finansieringen.

• Syftet är att göra sjukvården mer jämlik över hela landet och att utnyttja vårdresurserna bättre.

• Men det kommer att kräva flera utredningar och ta minst tio år innan en sådan reform skulle kunna vara genomförd. Och någon politisk majoritet för en sådan reform finns inte i riksdagen i dag.

• Att gå till val på en långsiktig förvaltningsreform som en av de främsta frågorna är inte vanligt. Men Busch tror att den kan bli en valvinnare, vid sidan om till exempel äldrepolitik, energipolitik, rättspolitik och en politik för ”hjärtlandet”, det vill säga Sverige utanför storstadsområdena.

• Enligt en opinionsmätning KD låtit göra så tycker 6 av 10 väljare att staten bör ta över ansvaret för vården.

TT

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10