Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Ebba Buschs uttalande har tolkats som om hon ville pressa Turkiet att utlämna ”Kurdiska räven”, men hon hävdar nu att hon inte uttalat sig om det enskilda fallet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Busch ville pressa Turkiet att utlämna gängledare – backar

I en intervju med Aftonbladet öppnade vice statsminister Ebba Busch (KD) för att strypa biståndet till Turkiet, med anledning av att landet inte fängslar eller lämnar ut ”Kurdiska räven”, som tros ha dirigerat flera gängmord i Sverige.

Nu backar hon dock från uttalandet.

Nyheter · Publicerad 16:00, 13 sep 2023

I fjol gav Sverige ett bistånd på strax under 80 miljoner kronor till Turkiet, enligt biståndsmyndigheten Sida.

Samtidigt kan flera av de senaste dödsskjutningarna kopplas till gängledaren ”Kurdiska räven” som gömmer sig i Turkiet och har fått turkiskt medborgarskap. Turkiet har vägrat lämna ut honom med hänvisning till det turkiska medborgarskapet.

I tisdags sade KD-ledaren Ebba Busch till Aftonbladet att regeringen öppnar för att dra in biståndet till Turkiet om inte ”Kurdiska räven” fängslas eller lämnas ut till Sverige.

– Vi utesluter inte heller att använda biståndsmedel som påtryckning. Bistånd ska gå till dem i nöd, bistånd ska gå till utveckling, sade hon till tidningen och fortsatte:

– Bistånd ska inte gå till länder som vägrar ta ansvar för sina medborgare, som utsätter svenska folket för terrorliknande handlingar och som försätter Sverige i ett otryggt läge.

Nu backar dock Ebba Busch från uttalandet. Det är inte aktuellt att strypa något bistånd enligt Busch.

– Jag uttalar mig inte i specifika fall, det vore olämpligt. I går gav jag ett generellt resonemang om hur Sverige jobbar mer aktivt och lägger om politiken för att verkställa utvisningar, säger hon i samband med en presskonferens på onsdagen.

Enligt Ebba Busch är det justitiedepartementet och relevanta myndigheter som hanterar det aktuella fallet.

– Det handlar om att få till bilaterala avtal, att man samarbetar kring rättsliga frågor. Vi förväntar oss att man samarbetar kring rättsliga frågor om man är land som dessutom tar emot bistånd, säger hon.

På TT:s fråga om hennes uttalande kan påverka Sveriges Natoprocess svarar Ebba Busch:

– Jag hoppas att det har blivit väldigt tydligt nu att jag självklart inte uttalar mig i enskilda fall, i nuläget finns ingen aktuell diskussion om att det skulle bli aktuellt att dra in biståndet, det skulle jag aldrig uttala mig om.

Av Aftonbladet får statsminister Ulf Kristersson frågan vad Sverige gör för att få ”Kurdiska räven” utlämnad.

– Både Sverige och Turkiet utlämnar normalt inte egna medborgare. Däremot är det viktigt med polisiärt samarbete och min mycket tydliga bild är att efter att Sverige börjat samarbeta med Turkiet för att stoppa PKK-terrorism, så samarbetar också polismyndigheterna och säkerhetspoliserna mycket närmare än tidigare, säger han.

I nuläget finns ingen aktuell diskussion om att det skulle bli aktuellt att dra in biståndet.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00