Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannes 20:21

Världen idag

Ebba Busch Thor blir den första partiledaren för Kristdemokraterna att gå i Prideparaden. Foto: Jessica Gow/TT

Busch Thor väljer att gå i Pridetåget: ”Jag avgör”

Jag står upp för alla människors lika värde. Så motiverar Ebba Busch Thor sitt beslut att, som första KD-ledare någonsin, delta i sommarens Prideparad i Stockholm.

Nyheter · Publicerad 06:54, 17 jun 2016

Beskedet från Busch Thor innebär att en partiledare för Krist­demo­kraterna, för första gången någonsin, deltar i den kontroversiella paraden. Till Världen idag förklarar hon sitt beslut och pekar på det ansvar man har för medmänniskor och för utsatta grupper.

– I en tid när vi märker att dessa värderingar utmanas och ifrågasätts i många delar av samhället – och mot bakgrund av masskjutningarna i Orlando – så tycker jag att det är viktigt att vi, också i Pridetåget, markerar att vi tar kampen för allas lika värde.

Men Pride rymmer väl en ideologisk agenda som strider mot mycket av det som KD en gång grundades på, och även mot delar av partiets nuvarande familjesyn?

– Absolut, och det är inte så att vi nu ställer upp på någon annan agenda än vår egen politik. Genom att gå med i paraden gör vi bara ytterligare en markering av alla människors lika värde. Men vi kommer att tycka olika jämfört med RFSL i olika frågor.

Hur har du, internt i partiet, förankrat ditt beslut att delta i Pridetåget?

– Vi förankrar ju politiken i partiet och var vi står. Men vilka inbjudningar jag säger ja till avgör jag.

Så du har inte förankrat det specifikt, till exempel i riksdagsgruppen?

– Nej, det gör vi inte med inbjudningar som kommer till partiledningen.

Har du förankrat saken i partistyrelsen då?

– Nej, det är samma sak där. Inga inbjudningar är uppe till beslut någon annanstans än hos mig.

– Jag är ju på Pride för att företräda vårt partis politik, inte för att köpa någon annans politik och ståndpunkter. På samma sätt som vi varit tydliga med att man ska kunna manifestera sin tro öppet på gatorna i Damaskus, så måste det också vara möjligt att i trygghet älska den man vill.

Hur tror du att partiets gräsrötter kommer att reagera på att du går i Pride-paraden?

– Jag har redan fått en hel del reaktioner och det allra mest övervägande är positivt. Jag är glad att många ser den stora skillnaden mellan att man ställer upp på någon annans agerande och att jag ställer upp i ett stort sammanhang och där företräder vår politik.

– Det har funnits en osäkerhet när Kristdemokraterna talar om allas lika värde. Man undrar om detta även gäller dem som är homosexuella. Att jag går i Prideparaden tror jag kan bidra till att minska den osäkerheten och det väger mycket tyngre för mig än rädslan att bli förknippad med den kritik som ibland, med rätta, förts fram mot Pride..

Vår familjesyn ändras inte för att vi går i Pridetågen. Men precis som i alla andra frågor så ställer vi oss på de utsatta människornas sida, de som undrar om de orkar leva, som undrar om det finns en given plats för dem i samhället, om de kan leva sina liv i trygghet. Det ska gräsrötter och Kristdemokrater kunna känna sig trygga med. Men också hbtq-personer.

För ett antal år sedan kastade man pil på dåvarande KD-ledaren Alf Svenssons ansikte vid Pridefestivalen i Stockholm. Det skanderades också: ”Stoppa KD:s homohat, hacka Affe till oblat”. Nu ska du gå med i det här tåget. Kommentar?

– Helt fruktansvärt, men det var ju Birgitta Ohlsson och Liberala ungdomsförbundet som stod för pilkastningen. Och vi har sedan dess klarat av att sitta i samma regering som Folkpartiet. Så jag tycker ändå att vi tagit oss förbi detta även om det var otroligt dåligt hanterat.

En partiledare för KD ska för första gången gå med i Prideparaden. Är det KD eller Pride som har förändrats mest?

– Ingetdera. KD:s trygghet i att vi kan stå för vår syn på alla människors lika värde och på familjen och barnperspektivet har ökat. Den gör att vi kan står rakryggade för det även i sammanhang där det finns många som har andra åsikter. Sedan har också behovet, inte minst efter dödsskjutningarna i Orlando, ökat. Det ska inte finnas några oklarheter kring att Kristdemokraterna står på de utsattas sida och att vi står upp för att människovärdet är absolut. Även i sammanhang som det kan riktas kritik emot.

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

EFS förlorar miljonbidrag

Samfund. EFS drabbas hårt när reglerna för bidrag till trossamfund stramas åt. – Vi förlorar mellan två och... söndag 3/7 15:00

Utomhus-rekord av suverän Duplantis: ”Otroligt”

Friidrott. 6,16. Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms... lördag 2/7 18:00

”Jag känner frid inombords när jag lyssnar till er”

Missionsglimten Det är rusningstrafik i miljonstaden Istanbul. När jag ser de stillastående bilköerna blir jag... fredag 1/7 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier