På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Busch skrev om dom – utreds för förtal

En förundersökning om grovt förtal har inletts mot Kristdemokraternas ledare Ebba Busch. Anledningen är hennes uttalanden i sociala medier om ombudet i hustvisten. Hon publicerade bland annat uppgifter om en gammal dom mot ombudet.

Nyheter · Publicerad 16:02, 3 mar 2021

I ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten uppger överåklagare Anders Jakobsson:

”Jag har precis inlett förundersökningen. Den syftar till att klarlägga om ett brott har begåtts som faller under allmänt åtal och om det i så fall räcker för åtal. Jag vill inte förekomma utredningen och kan därför inte lämna någon mer information för närvarande.”

För TT fortsätter Jakobsson:

– Jag ansåg att det fanns grund att inleda förundersökning och då är det min skyldighet att inleda förundersökning.

Polisanmälan som gjorts till särskilda åklagarkammaren är kopplad till den pågående tvisten om ett husköp som Ebba Busch är inblandad i.

KD-ledaren skrev den 19 februari ett långt inlägg om tvisten på Facebook, som även publicerades på Instagram. Där gick hon till hård attack mot den 81-årige hussäljarens ombud. Hon publicerade bland annat uppgifter om en gammal dom mot juristen samt uppgifter om hans beskattning.

”Och jag har flera gånger haft skäl att undra om juristen verkligen företräder [säljarens] vilja”, skrev hon.

Juristen pekades inte ut med namn, men han valde ändå att polisanmäla Ebba Busch för grovt förtal. Han anser att hennes uttalande är brottsligt.

Inläggen ligger fortfarande kvar.

Ebba Busch's advokat Thomas Olsson säger att han blev informerad via medier att åklagaren inlett förundersökning.

– Min enda kommentar är att Ebba Busch tillbakavisar de här anklagelserna som har framförts, men hon vill inte offentligt kommentera en pågående utredning utan ber helst att den har sin gilla gång.

I tisdags togs hustvisten upp i Uppsala tingsrätt. Förhandlingen resulterade i att Busch och hussäljaren försöker lösa sin tvist i en förlikning.

Vad förlikningen skulle kunna handla om, om det rör sig om pengar, vill ingen av de inblandade berätta.

Fallet handlar om ett köp av en fastighet utanför Uppsala, som KD-ledaren gjorde av mannen i somras. Köpekontrakt undertecknades och handpenning betalades ut, men därefter ångrade sig husägaren och ville häva köpet – något Busch inte ser som rimligt.

Hon har hela tiden hävdat att affären genomförts korrekt och att personer i mannens närhet pressat på om att få köpet ogiltigförklarat. Vid ett par tillfällen har Busch försökt träffa mannen för att diskutera olika lösningar, men då har han enligt Kristdemokraterna inte dykt upp. Därför har hon ansett sig tvungen att gå via domstol.

Säljarens juridiska ombud sade i tingsrätten att mannen, som är 81 år, inte förstod vad han skrev under.

Kommer parterna inte överens väntar en rättegång.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier