Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraterna Ebba Busch Thor (KD). Foto: Henrik Montgomery/TT

Budget kan öppna upp för avdragsrätt på gåvor

Om Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag får stöd i riksdagen kan det innebära att avdragsrätt på gåvor till välgörande ändamål återinförs. KD och M vill dessutom utreda hur föräldrar kan kombinera arbetsliv och familj på ett sätt som är hållbart.

Nyheter · Publicerad 10:44, 12 dec 2018

I skrivande stund ser det ut som att Moderaterna och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag är det som får stöd i riksdagen. Där utlovas bland annat sänkt skatt för löntagare och för pensionärer.

Barnomsorgspeng eller vårdnadsbidrag finns inte med i den gemensamma budgetreservation som M och KD lagt fram. Kristdemokraterna själva har drivit på för en barnomsorgspeng, som ska uppgå till 6 000 kronor per barn och månad för föräldrar som vill vara hemma med sina barn längre tid än föräldraförsäkringen medger.

I den gemensamma reservationen med M finns dock i stället ett förslag att utreda hur ”ett högt arbetsmarknadsdeltagande” kan kombineras med familjeliv. M och KD vill också att tillgången till föräldrautbildning stärks genom att göra det obligatoriskt för kommunerna att erbjuda föräldrastödsprogram under barnets uppväxt.

Det statsbidrag som kommuner i dag kan ansöka om för att minska barngrupperna i förskolan ska utökas, enligt KD- och M-förslaget.

”Det har visat sig att många fler söker bidraget än vad bidragets nivå medger. Vi vill därför utöka statsbidraget för att minska barngrupperna”, skriver man i sin reservation.

En hjärtefråga som KD fått med i budgetförslaget är avdragsrätt på gåvor till välgörande ändamål. 2012 infördes avdragsrätten som ökade givandet och gav många hjälporganisationer ett tillskott. Men skattereduktionen slopades senare av den rödgröna regeringen.

M och KD vill utöver ett återinförande nu även ta bort ansöknings- och årsavgiften för organisationer som godkänns som gåvomottagare. Förslaget är att skattereduktion på gåvor ska träda i kraft från 1 juli 2019.

Det har visat sig att många fler söker bidraget än vad bidragets nivå medger.

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...