Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraterna Ebba Busch Thor (KD). Foto: Henrik Montgomery/TT

Budget kan öppna upp för avdragsrätt på gåvor

Om Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag får stöd i riksdagen kan det innebära att avdragsrätt på gåvor till välgörande ändamål återinförs. KD och M vill dessutom utreda hur föräldrar kan kombinera arbetsliv och familj på ett sätt som är hållbart.

Nyheter · Publicerad 10:44, 12 dec 2018

I skrivande stund ser det ut som att Moderaterna och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag är det som får stöd i riksdagen. Där utlovas bland annat sänkt skatt för löntagare och för pensionärer.

Barnomsorgspeng eller vårdnadsbidrag finns inte med i den gemensamma budgetreservation som M och KD lagt fram. Kristdemokraterna själva har drivit på för en barnomsorgspeng, som ska uppgå till 6 000 kronor per barn och månad för föräldrar som vill vara hemma med sina barn längre tid än föräldraförsäkringen medger.

I den gemensamma reservationen med M finns dock i stället ett förslag att utreda hur ”ett högt arbetsmarknadsdeltagande” kan kombineras med familjeliv. M och KD vill också att tillgången till föräldrautbildning stärks genom att göra det obligatoriskt för kommunerna att erbjuda föräldrastödsprogram under barnets uppväxt.

Det statsbidrag som kommuner i dag kan ansöka om för att minska barngrupperna i förskolan ska utökas, enligt KD- och M-förslaget.

”Det har visat sig att många fler söker bidraget än vad bidragets nivå medger. Vi vill därför utöka statsbidraget för att minska barngrupperna”, skriver man i sin reservation.

En hjärtefråga som KD fått med i budgetförslaget är avdragsrätt på gåvor till välgörande ändamål. 2012 infördes avdragsrätten som ökade givandet och gav många hjälporganisationer ett tillskott. Men skattereduktionen slopades senare av den rödgröna regeringen.

M och KD vill utöver ett återinförande nu även ta bort ansöknings- och årsavgiften för organisationer som godkänns som gåvomottagare. Förslaget är att skattereduktion på gåvor ska träda i kraft från 1 juli 2019.

Det har visat sig att många fler söker bidraget än vad bidragets nivå medger.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...