Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Nuri Kino Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Bryr sig Almedalen om etnoreligiös rensning?"

"Världen brinner och i Almedalen förbereder makthavare, lobbyister, journalister och wannabees det årliga svenska spektaklet." och Mellanösternexperten Nuri Kino inför att politikerveckan i Visby nu startar. Bakgrunden är det han kallar en etnoreligiös rensning i Syrien och Irak som håller på att eskalera, tiotusentals flyr, däribland många kristna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 jun 2014

Nuri Kino, som i många år rapporterat om skeendet i Mellanöstern, ställer på twitter frågan om makthavare och media som nu möts i Visby bryr sig om det faktum att det pågår en rensning av minoriteter i flera länder i Mellanöstern.

"Krigen i Irak och Syrien har drabbat alla hårt, mycket hårt, oavsett religion och etnicitet. Men bakom rapporteringen om sunni- och shiakriget, pågår en systematisk rensning av icke-muslimer från den islamdominerade världen", skriver han på sin blogg och tar som ett exempel den kristna staden Qaraqosh, som Världen idag berättat om, som för några dagar sedan tömdes på sin kristna befolkning. Tiotusentals flyr i skräck för terrorgruppen Isis härjningar.

"Människor, kristna och andra minoriteter, förföljs, förtrycks, trakasseras och dödas. Varför? För att de inte föddes till muslimer. Våldtäkter, kidnappningar och mord hör till deras vardag. Hur länge ska man i Sverige och övriga världen stoppa huvudena i sanden och låtsas som att detta inte händer för att man inte vill bli utpekad som islamofob?" skriver Nuri Kino som nu tagit initiativ till en internationell kampanj där offrens röster ska bli hörda.

"Den 2 juli startar en samordnad aktion i tretton länder. Vi kräver att omvärlden skall agera till skydd av assyrier/syrianer och andra icke-muslimer i Irak och Syrien. Vår aktion går ut på att ingen politiker, ingen tjänsteman på något utrikesministerium, ingen medieredaktion skall kunna säga att de inte visste och därför inte agerade. Systematisk etnoreligiös rensning pågår i en del av den islamdominerade världen", skriver han och skickar en passning inför Almedalen:

"Almedalsdeltagare, vem eller vilka av er vågar ta upp detta på er agenda?"

USA slutar att kalla Golan för ”ockuperat”

Mellanöstern. I sin årliga rapport om mänskliga rättigheter använder USA:s utrikesdepartement nu för första gången inte ordet ockuperat om Gaza, Västbanken och...

KD-ledaren öppnar för samtal med SD

Politik. Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...