Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Foto: Janerik Henriksson/TT

Brunne svarar om Meckamarkering

Efter kritik mot förslaget att markera riktningen mot Mecka på golvet i Sjömanskyrkan kommer nu biskop Eva Brunne med en förklaring.

Nyheter · Publicerad 00:00, 28 sep 2015

Världen idag uppmärksammade i fredags att Stockholm stifts biskop Eva Brunne tidigare i år föreslagit att Sjömanskyrkan skulle göras tillgänglig för andra trosinriktningar.

Det skulle göras genom att på golvet indikera riktningen mot Mecka och genom att tillfälligt täcka över – alternativt bära ut – korset i kapellet, har prästen Patrik Pettersson berättat på bloggen Kyrkliga ting.

Eva Brunne gjorde på lördagen ett uttalande som publicerats på Stockholms stifts hemsida. Där skriver Brunne:

"Under ett sammanträde i februari med styrelsen för Sjömanskyrkan uppkom ett samtal om vad som är möjligt att göra om ett fartyg med besättning av en annan tro kommer och vill be.

Vi resonerade kring frågan och det kom idéer och förslag. Mitt förslag var att temporärt göra rummet tillgängligt genom att till exempel märka ut riktning mot Mecka och flytta kristna symboler. Precis så som redan görs i gemensamma bönerum på flygplatser och i en del sjukhuskapell.

Det är viktigt att det finns platser för bedjande systrar och bröder och vi visar gästfrihet och tolerans oavsett tro. Goda och bedjande människor av olika tro måste kunna mötas och hjälpa varandra.


Att tillfälligt upplåta ett rum för människor av annan tro, innebär inte att vi backar från vår egen tro. Präster är kallade att förkunna Kristus. Det gör vi varje dag och i varje möte med människor. Men det innebär inte heller att vi är snåla mot människor av annan tro.
"

På Facebook och Twitter var reaktionerna och kommentarerna många på Världen idags nyhets- och ledarartiklar om Brunnes uttalande, och artiklarna har delats ovanligt mycket.

En person skriver: "Ett bedrövligt avfall i Svenska kyrkan resultatet blir att ännu fler går ut från den."

En annan skriver: "Eftersom Svenska kyrkan anser att muslimer och kristna ber [till] samma Gud så är detta endast en logisk konsekvens av svenska kyrkans teologi och den väg svenska kyrkan har valt att gå."'

Och en tredje: "Fast då ska ju inte Sv.kyrkan ha Zen meditaion i sina kyrkor heller. Det är ju religionsynkretism det också? Zen meditation är ju buddistiskt."

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se 

Läs mer: 

Biskop föreslog Meckamarkering i Stockholmskyrka

En ny blandreligion?

Hagia Sofia kan åter bli moské – domstol ska avgöra

Turkiet. Det turkiska Statsrådet meddelade på torsdagen att de inom 15 dagar kommer att ta ställning till en... söndag 5/7 09:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda