Nyheter

Broderskapsrörelsen står inför namnbyte

I dag samlas Broder¬skaps¬rörelsen till kongress i Uppsala, och det ser ut att bli sista gången som rörelsens möts under det namnet.Eftersom rörelsen inte längre ser sig som kristen utan som mångreligiös, menar styrelsen att det nu är tid för ett namnbyte.– Det finns inom förbundet en stor samsyn i att vi måste byta namn på rörelsen för att vara relevant i det Sverige vi idag lever i, säger Peter Weiderud, förbundsordförande för Sveriges kristna socialdemokrater i ett uttalande inför kongressen.Socialdemokrater för tro och solidaritet är ett tydligt namn som berättar vilka vi är, säger Peter Weiderud. Vi är socialdemokrater som utifrån vår tro vill arbeta för ett solidariskt och rättvist samhälle.Motivet till ändringen är att vi vill vidga rörelsen till att omfatta människor även med en annan tro, och främst syftar man då på muslimer, men Peter Weiderud nämner även katoliker och ortodoxa kristna.Broderskapsrörelsen bilda¬des i en tid när det religiösa Sverige bestod av Svenska kyrkan och de klassiska frikyrkorna. I dag utgör romersk-katolska och ortodoxa bekännare tillsammans med praktiserande muslimer, en tredjedel av de aktivt troende i Sverige. Dessa, i huvudsak nya svenskar, som vill engagera sig för ett jämlikt samhälle behöver Broder¬skaps¬rörelsen, och vi behöver dem för att följa med vår tid, säger Peter Weiderud.Utöver förhandlingar och beslut i bland annat namnfrågan kommer kongressen även att medverka i ett torgmöte tillsammans med Ship to Gaza på Stora torget i Uppsala på lördagen.

Socialdemokrater för tro och solidaritet, det blir det nya namnet för Broderskapsrörelsen, de kristna Social­demokraterna, om styrelsen får stöd av kongressen i helgen.

I dag samlas Broder­skaps­rörelsen till kongress i Uppsala, och det ser ut att bli sista gången som rörelsens möts under det namnet.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS