Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

I dag samlas Broder¬skaps¬rörelsen till kongress i Uppsala, och det ser ut att bli sista gången som rörelsens möts under det namnet. Eftersom rörelsen inte längre ser sig som kristen utan som mångreligiös, menar styrelsen att det nu är tid för ett namnbyte. – Det finns inom förbundet en stor samsyn i att vi måste byta namn på rörelsen för att vara relevant i det Sverige vi idag lever i, säger Peter Weiderud, förbundsordförande för Sveriges kristna socialdemokrater i ett uttalande inför kongressen. Socialdemokrater för tro och solidaritet är ett tydligt namn som berättar vilka vi är, säger Peter Weiderud. Vi är socialdemokrater som utifrån vår tro vill arbeta för ett solidariskt och rättvist samhälle. Motivet till ändringen är att vi vill vidga rörelsen till att omfatta människor även med en annan tro, och främst syftar man då på muslimer, men Peter Weiderud nämner även katoliker och ortodoxa kristna. Broderskapsrörelsen bilda¬des i en tid när det religiösa Sverige bestod av Svenska kyrkan och de klassiska frikyrkorna. I dag utgör romersk-katolska och ortodoxa bekännare tillsammans med praktiserande muslimer, en tredjedel av de aktivt troende i Sverige. Dessa, i huvudsak nya svenskar, som vill engagera sig för ett jämlikt samhälle behöver Broder¬skaps¬rörelsen, och vi behöver dem för att följa med vår tid, säger Peter Weiderud. Utöver förhandlingar och beslut i bland annat namnfrågan kommer kongressen även att medverka i ett torgmöte tillsammans med Ship to Gaza på Stora torget i Uppsala på lördagen. Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Broderskapsrörelsen står inför namnbyte

Socialdemokrater för tro och solidaritet, det blir det nya namnet för Broderskapsrörelsen, de kristna Social­demokraterna, om styrelsen får stöd av kongressen i helgen.

Nyheter · Publicerad 08:00, 17 jun 2011

I dag samlas Broder­skaps­rörelsen till kongress i Uppsala, och det ser ut att bli sista gången som rörelsens möts under det namnet.

Eftersom rörelsen inte längre ser sig som kristen utan som mångreligiös, menar styrelsen att det nu är tid för ett namnbyte.

– Det finns inom förbundet en stor samsyn i att vi måste byta namn på rörelsen för att vara relevant i det Sverige vi idag lever i, säger Peter Weiderud, förbundsordförande för Sveriges kristna socialdemokrater i ett uttalande inför kongressen.

Socialdemokrater för tro och solidaritet är ett tydligt namn som berättar vilka vi är, säger Peter Weiderud. Vi är socialdemokrater som utifrån vår tro vill arbeta för ett solidariskt och rättvist samhälle.

Motivet till ändringen är att vi vill vidga rörelsen till att omfatta människor även med en annan tro, och främst syftar man då på muslimer, men Peter Weiderud nämner även katoliker och ortodoxa kristna.

Broderskapsrörelsen bilda­des i en tid när det religiösa Sverige bestod av Svenska kyrkan och de klassiska frikyrkorna. I dag utgör romersk-katolska och ortodoxa bekännare tillsammans med praktiserande muslimer, en tredjedel av de aktivt troende i Sverige. Dessa, i huvudsak nya svenskar, som vill engagera sig för ett jämlikt samhälle behöver Broder­skaps­rörelsen, och vi behöver dem för att följa med vår tid, säger Peter Weiderud.

Utöver förhandlingar och beslut i bland annat namnfrågan kommer kongressen även att medverka i ett torgmöte tillsammans med Ship to Gaza på Stora torget i Uppsala på lördagen.

Ett folk som bejakar kallelsen att både synas och höras.

Ledarkrönika ”Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). De här orden – Petrus... torsdag 26/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Nu inleds rättegång för upploppet i Malmö

Brott. Busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse. Sex personer har... fredag 27/11 11:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...