Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Brittiske pastorn Colin Urquhart har avlidit

Colin Urquhart, grundare av församlingen Kingdom Faith Church i Horsham, England, och en nyckelperson i den karismatiska väckelsen, inte minst i Sverige, avled under måndagen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 16 sep 2021

Colin Urquhart var under 1960- och 70-talen en del av den karismatiska förnyelsen, som svepte genom kristenheten. Han lämnade i mitten av 70-talet den anglikanska kyrkan, där han verkat som präst, och blev snart ett välkänt namn i kyrkor i och utanför England genom sin undervisning och sina böcker.

Anders Gerdmar, teolog och rektor på Skandinavisk teologisk högskola, har stått Colin Urquhart och hans tjänst nära under lång tid.

– Han har haft stor betydelse för den karismatiska rörelsen i Sverige. På 80-talet bjöd biskop Bertil Gärtner in honom till kurser för präster på Åh stiftsgård.

– Eftersom vi varit en termin i hans Bethany Fellowship inbjöds jag att tolka honom där. Många präster kom in i Andens liv genom Colin, säger Gerdmar.

Colin Urquhart besökte Sverige vid ett stort antal tillfällen och i flera olika kristna sammanhang, och hade också ett nätverk av församlingar runt om i Europa.

– Han hade en kombination i sin undervisning av tro och helgelse, det var inte antingen eller, utan både och. Det är ganska ovanligt, säger Gerdmar.

Även den svenske missionären och predikanten Bengt Wedemalm, som också han nyligen lämnade jordelivet, hade en nära relation till Colin Urquhart, berättar Anders Gerdmar.

– Det är faktiskt tufft att de båda gått bort under så kort tid. Å andra sidan vet vi att Herrens planer om något nytt står fast. Det är ett arv som båda dessa bröder lämnar efter sig.

Anders Gerdmar understryker den bredd som Colin Urquhart stod för, med bland annat en skarp undervisning, församlingsplantering och en profetisk gåva.

– Han var oerhört radikal när det gäller Guds ord. Han har skrivit många böcker och också gjort egen översättning av Nya testamentet, The Truth (Sanningen) – det var så han såg på Bibeln.

– Det är en jättestor förlust att Colin lämnat oss, men han är samtidigt ett fantastiskt exempel på en ödmjuk och överlåten gudsmänniska, säger Anders Gerdmar.

Colin Urquhart gick bort efter en tids sjukdom. Hans son, Clive Urquhart, skriver att familjen var hos honom de sista dagarna av hans jordeliv.

”Hela hans liv var fokuserat på att se Guds rike och härlighet förlöst på jorden”, skriver Clive Urquhart i ett uttalande.

”Vi tackar Herren för de många tusentals som blivit frälsta, helade och förvandlade under mer än 55 års tjänst”.

Colin Urquhart blev 81 år gammal.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier