Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Brittiska UD: ”Väldigt troligt med terrorattack i Sverige”

Storbritanniens utrikesdepartement har utökat sin terrorvarning för Sverige och bedömer nu att det är "väldigt troligt" att terrorister genomför en attack i Sverige. Men det betyder inte att något kommer att hända, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Nyheter · Publicerad 12:32, 15 nov 2018

Brittiska UD har på sin hemsida ändrat formuleringarna kring risken för terrorism och skriver att informationen och råden uppdaterats eftersom UD ser ett ökat hot, skriver Expressen.

– Vi har kännedom om att förändringen gjorts, men vi kommenterar inte vilka bedömningar andra länder gör. De har gått från en formulering till en annan formulering, men vi kan inte recensera den bedömningen, säger Dag Enander på Säpo till tidningen.

Inte heller brittiska UD vill kommentera förändringen.

Terrorhotet i Sverige beskrivs nu som att "det är väldigt troligt att terrorister genomför attacker i Sverige" och att attackerna kan drabba platser där utlänningar vistas.

Säpos bedömning för hotnivån i Sverige ligger oförändrad på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, och enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, är det den bedömning vi i Sverige ska beakta.

– Den varningen man ska lyssna på är den svenska bedömningen som gäller för våra medborgare. Men båda bedömningarna visar att terrorhotet är högt.

Han säger att Storbritannien förmodligen genom signalspaning fått underrättelseinformation som påverkar deras nya bedömning av terrorhotet.

– Det betyder inte att något kommer att hända. Men man ser att något har förändrats i den här bilden, annars hade man inte gått ut med detta över huvud taget.

Enligt Magnus Ranstorp är det ovanligt att ett land går ut och höjer terrorvarningen på det här sättet, men för Sveriges del är den svenska Säkerhetspolisens bedömning viktigare.

– Säpo hade själva höjt sin egen nivå om ett attentat var förestående men det har man inte gjort. Det är intressant att britterna höjer sin, men så länge som Säpo inte höjer sin så är det inte fara å färde.

Den varningen man ska lyssna på är den svenska bedömningen som gäller för våra medborgare. Men båda bedömningarna visar att terrorhotet är högt.

Den svenska terrorhotnivån

Terrorhotnivån i Sverige, som bestäms av Säkerhets-
polischefen, ligger på en förhöjd nivå, vilket motsvarar en trea på den femgradiga skalan.

Terror-
hotnivåns fem steg är:

1. Inget hot

2. Lågt hot

3. Förhöjt hot

4. Högt hot

5. Mycket högt hot

Källa: Säkerhetspolisen

SD säkrade budgetseger för M och KD

Politik. Det blir Moderaternas och Kristdemokraternas ekonomiska politik som styr riket nästa år. Sverigedemokraterna säkrade segern för M och KD när...

Vår bild av Israel stämmer inte

Israelkommentar Israelkommentar. Operation Northern Shield, där Israel avslöjar Hizbollahs terrortunnlar från Libanon in i Israel, utgör ett tydligt exempel på vad som är fel i...

Hebrew University utan hebreiska?

Studier. På Hebrew University har man i dagarna godkänt att delar av undervisningen ska genomföras på engelska i stället för hebreiska. Beslutet har skapat...

När FN blir språkrör för diktaturer och terror-regimer

FN FN:s beslut förra veckan att inte godta den USA- och EU-stödda resolution som fördömde Hamas, kom efter intensiv aktivitet från den...