Salig är var och en som vördar Herren och vandrar på hans vägar. Du får njuta frukten av dina händers verk. Salig är du, det går dig väl!
Psaltaren 128:1–2

Världen idag

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uttryckte glädje då han fått sin första dos av Astra Zenecas vaccin. Kyrkoledare vädjar nu till honom att stoppa förslaget om ett vaccinationspass. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Brittiska kyrkoledare varnar för vaccinpass

Närmare 1 400 kristna ledare i Storbritannien motsätter sig förslaget om att införa vaccinpass för tillträde till olika platser och evenemang. I ett öppet brev till premiärminister Boris Johnson varnar de för att ett sådant system kan leda till ”medicinsk apartheid” och kontrollsamhälle.

Nyheter · Publicerad 21:00, 19 apr 2021

Den brittiska regeringen har ställt sig positiv till att införa så kallade vaccinpass, för att kunna öppna upp samhället igen och minska kraven på social distansering. Men nu höjs kristna röster mot förslaget, rapporterar bland andra The Guardian och Christian Today.

”Det här systemet har potential att framkalla slutet för den liberala demokratin som vi känner den och skapa en övervakningsstat där regeringen använder teknologi för att kontrollera vissa aspekter av medborgarnas liv”, står det i ett öppet brev till premiärminister Boris Johnson, som hittills undertecknats av 1 400 präster, pastorer och ledare från olika samfund.

Brevskrivarna varnar för ”medicinsk apartheid” och ett ”tudelat samhälle”. De befarar att planerna kan leda till ett permanent tillstånd, där covid-vaccinstatus skulle kunna utvidgas till att omfatta andra former av medicinsk behandling och kanske även kriterier utöver det.

”Som sådant utgör detta ett av de farligaste politiska förslagen någonsin i brittisk historia”, skriver ledarna och förklarar att de inte under några omständigheter skulle kunna stänga sina dörrar för de människor som varken har vaccinpass, negativt testresultat eller liknande hälsointyg.

Att stänga ute de ”socialt oönskade” från kyrkan skulle vara ett ”fundamentalt svek” mot Kristus och evangeliet, menar de. Ledarna betonar att de skulle ”tvingas göra kraftfullt motstånd mot varje sådant parlamentsbeslut” och antyder även rättsliga åtgärder om regeringen går vidare med planerna.

Människor kan vara ovilliga att ta vaccin av olika skäl, påpekar ledarna. För en del kristna kan det till exempel handla om etiska frågor som har med framställning och tester av vaccin att göra.

De som blivit vaccinerade har redan ett skydd och skulle inte ha någon fördel av att andra vaccinerade sig, resonerar de.

”Vi uppmanar regeringen att kraftfullt och tydligt försäkra att den inte kommer att överväga denna intoleranta och farliga plan, inte nu och aldrig någonsin”, avslutas brevet.

Som sådant utgör detta ett av de farligaste politiska förslagen någonsin i brittisk historia.

Det är dags att vi omvänder oss i frågan om samboskap

Ledare Som protestanter berömmer vi oss av det reformatoriska arvet. ”Reformation” kommer av latinets... onsdag 20/10 00:10

Mördade ledamoten stod för brittisk kristen aktivism

Nyhetskommentar Den konservative brittiske parlamentsledamoten sir David Amess, 69 år, som nyligen mördades av en... onsdag 20/10 00:00

Kravet: En miljon dollar för varje kidnappad missionär

Haiti. Kidnapparna begär lösesummor för de missionärer som försvann i Haiti i helgen, rapporterarThe Wall... onsdag 20/10 17:00

Olyckan påminde mig om hur skört livet är.

Ungkrönika För några veckor sedan satt jag, min fru Ella och vår dotter Melinda, 1,5 år, i bilen på väg till... onsdag 20/10 00:10

Arbete kan faktiskt vara en form av tillbedjan!

Arbetslivskrönika Jag är inte kunnig i Bibelns grundspråk. Min äldste son, John-Christian, som är teologie doktor, är... onsdag 20/10 00:00

Senaste nytt

    Bör Israel förse Jordanien med vatten?

    Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier