Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Brittisk rektor: Varför pratar ni inte om disciplin i Sverige?

Disciplin lyfts fram som en framgångsfaktor på Internationella engelska skolan i Eskilstuna, som fått goda studieresultat i ett utsatt område. Rektorn Damian Brunker är kritisk till att disciplin så ofta ifrågasätts i den svenska skoldebatten. Även den brittiska rektorn Katharine Birbalsingh är kritisk till detta.

Nyheter · Publicerad 07:00, 15 sep 2023

Internationella engelska skolan i Eskilstuna ligger i Fröslunda, klassificerat som ett särskilt utsatt område. Men till skillnad från många andra skolor i utanförskapsområden har den genomgående mycket goda resultat.

Rektorn Damian Brunker lyfter fram disciplinen på skolan som en av framgångsfaktorerna. Han förstår inte varför sådana traditionella värderingar så ofta uppfattas som kontroversiella i den svenska skoldebatten.

– Traditionellt är de progressiva vänsterorienterade och traditionalister högerorienterade. Men det är fel angreppssätt. Vi måste komma samman och titta på den empiriska kunskapen som finns och ta bort den politiska ideologin från utbildningen, säger han till Tidningen Näringslivet.

Katharine Birbalsingh är grundare och rektor för No excuses-skolan Michaela Community School utanför London, som också har goda resultat trots att den ligger i ett område med stora sociala problem.

Birbalsingh förstår inte heller den svenska debatten. För henne är disciplin detsamma som att visa att man bryr sig.

– Vad jag har fått berättat för mig så pratar ni inte ens om disciplin i Sverige. Men det jag inte förstår är hur elever kan klara sig utan lärare som säger att det här är fel och det här är rätt, säger hon till Tidningen Näringslivet.

Katharine Birbalsingh anser att Sverige måste göra de ändringar som behövs för att alla familjer ska lyckas.

– Annars säger du i princip till invandrarfamiljer att de inte betyder något.

Det jag inte förstår är hur elever kan klara sig utan lärare som säger att det här är fel och det här är rätt.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10