Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Brittisk professor till svenska elever: ”Stå upp för Jesus”

Den kristne Oxford-professorn John Lennox ger sig nu in i debatten om kristna elevers utsatthet i den svenska skolan.

– Stå upp för Kristus på din skola, du kommer aldrig att ångra det, uppmanar han Sveriges kristna ungdomar.

Nyheter · Publicerad 21:00, 1 dec 2020

I februari publicerade Sveriges kristna råd en undersökning som visade att varannan ung kristen i Sverige upplever sig kränkt för sin tro. Debatten om frågan har sedan fortsatt under året, vilket bland annat resulterat i seminarium och en rapport. Kristna elever har vittnat om att de ifrågasätts av både klasskompisar och lärare.

I torsdags förra veckan lade den ekumeniska organisationen ”Bibeln idag” ut en videohälsning från den kände apologeten John Lennox till Sveriges kristna ungdomar på sin Facebooksida, med taggen #kristeniskolan. 

I videon tar den John Lennox, som är professor emeritus i matematik vid universitetet i Oxford, avstamp i hur han själv en gång i tiden blev mobbad i skolan för sin kristna tros skull. Förutom att han blev mobbad rent fysiskt av andra elever, så var religionslektionerna en pärs.

Den icke-troende läraren hade nämligen en tendens att hacka på de elever som tydligt tog ställning för den kristna tron. 

– Till slut blev jag faktiskt utkastad och fick inte vara med på lektionerna mer, eftersom jag hävdade att vissa saker var sanna, som till exempel Jesu uppståndelse. Han höll inte med mig och tillät mig inte att gå in i en dialog, minns 77-åringen. 

Samtidigt blev Lennox hjälpt av att hans föräldrar uppmuntrade honom till att fundera och läsa om både kristendomen och andra världsåskådningar, vilket stärkte hans tro. 

Utöver att läsa böcker som förklarar den kristna tron vill professorn också uppmuntra Sveriges unga kristna att tala om livets stora frågor med sina vänner utan att skämmas över om de inte sitter med egna svar på allt.

– Det är väldigt viktigt för dina vänner att få se att du är en normal människa som är intresserad av normala saker och inte bara av kristendom, menar han. 

Lennox påpekar vidare att det inte handlar om att predika utan om att ta tillfället i akt när människor ställer frågor, så att man kan inleda en diskussion. Han tillägger att det är viktigt att inte bara intressera sig för teologi och ”kristna saker”, utan för allt och alla. 

– Jag har ägnat mitt liv åt att ställa frågor till människor mer än att ge dem svar, för när du ställer frågor får du vänner och det är så du kan bygga äkta relationer. Och till slut kanske de är intresserade av vad du tycker om de stora frågorna, säger John Lennox. 

Till slut blev jag faktiskt utkastad och fick inte vara med på lektionerna mer, eftersom jag hävdade att vissa saker var sanna, som till exempel Jesu uppståndelse.

Ravi Zacharias tros ha begått sexuella övergrepp

Avslöjande. Den kände och uppskattade apologeten Ravi Zacharias som avled förra året har anklagats för sexuella... lördag 16/1 11:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00