Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Brittisk domstol stoppar bön i politiska möten

Det är fel att inleda ett kommunfullmäktigemöte med bön. Det fastslår domstolen High Court in England and Wales (motsvarande hovrätten) efter en anmälan mot fullmäktige i engelska Bideford.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 feb 2012

I Storbritannien är det tradition att politiska sammankomster inleds med bön, men den traditionen hotas nu. I en anmälan till High Court mot kommunfullmäktige i Bideford hävdade en ateistisk fullmäktigeledamot med stöd av sekulära organisationen Nationial Secular Society, NSS, att bön "inte har någon plats i en sekulär miljö" och att det dessutom är ett brott mot paragraferna 9 och 14 i Europakonventionen.

Domstolen konstaterar att bön inte kan ingå i programmet för lokala politiska möten. Det finns ingen specifik rätt att be eller att ha en stund av tyst reflektion som en del av fullmäktiges möte", sade domare Ouseley till domstolen, rapporterar Scottish Catholic Observer.
Att fullmäktige i Bideford två gånger röstat för att behålla bönen är ovidkommande, enligt domaren. Däremot sade domaren att bön kan tillåtas om den hålls före de officiella förhandlingarna och ledamöterna inte formellt uppmanas att delta. Domaren förklarade samtidigt att frågan är av stort allmänintresse och gav Bidefords fullmäktige rätt att överklaga.

En rad politiska ledare på lokal nivå har uttryckt förvåning över domslutet. En av dem är borgmästare Jon Breeds i Rye:
– Det har varit en tradition i hundratals år och är en del av hela känslan av ceremoni, säger han till The Guardian.

Keith Porteus Wood, direktor för NSS, är mycket nöjd med domen:
– Den här domen är en viktig seger för alla som vill ha ett sekulärt samhälle, ett som varken gynnar eller missgynnar människor på grund av deras religion eller för att de inte har någon religion.

Men Lord Carey, tidigare ärkebiskop av Canterbury, menar att domen kan få långtgående konsekvenser:
– Blir nästa steg att avskaffa bönen som inleder varje ny dag i parlamentet? De här domsluten kan också innebära att armékaplaner inte längre kan göra tjänst och att kröningseden, där kungen eller drottningen, lovar att hålla Guds lagar och undervisningen i evangelierna, måste avskaffas, säger Lord Carey till Daily Mail.

Carola får en egen tv-serie

Julfirande. På första advent är det premiär för Carola Häggkvists första egna tv-serie, Carolas advent. Nu avslöjas hälften av gästartisterna. – Idén kommer från... torsdag 17/10 15:45

Högtiderna ger chans att utforska vårt ursprung

Israelkommentar Analys. De flesta av oss är ganska ovetande om högtiderna som pågår i Israel i dagarna. Man kan prata med allt­ifrån pastorer och teologistuderande till... onsdag 16/10 00:00