I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

Brittany Maynard skjuter fram dödsdag

Cancersjuka amerikanskan Brittany Maynard, som planerat att avsluta sitt liv på lördag, har nu ändrat sig, och tror att hon kommer att vänta längre innan hon tar sitt liv.

Nyheter · Publicerad 14:14, 30 okt 2014

– Jag känner mig fortfarande tillräckligt bra och jag har tillräckligt mycket glädje och jag skrattar och ler fortfarande med mina vänner, förklarar Brittany Maynard i en mycket känslosam videoinspelning, som hon gjorde offentlig på sin hemsida och för CNN på onsdagen.

Brittany Maynard har en dödlig form av hjärncancer och i april gav läkare henne sex månader att leva. För att slippa genomlida mer smärta före den väntade döden hade hon beslutat att med läkarhjälp avsluta sitt liv med en överdos av sömntabletter nu på lördag. Nu skjuter hon fram dödsdagen på obestämd tid, men står fast vid att hon ska avsluta sitt liv.
– Om jag fortfarande lever 2 november vet jag bara att vi kommer att gå vidare som familj, i kärlek till varandra, och att det beslutet kommer senare.
Hennes värsta fruktan, förklarar hon, är att hon ska vänta för länge, så att sjukdomen tar ifrån henne förmågan att själv fatta beslutet om sin död.

Brittany Maynard flyttade tidigare i år med sin familj från Kalifornien till Oregon, där läkarassisterade självmord är tillåtet.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se 

Läs tidigare artiklar:

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier