Nyheter
Bred kritik mot regeringens Israelpolitik: Bedrövligt
Var är Sverige när hoten mot Israels existens tilltar och var är självkritiken för den frostiga relationen till Mellanösterns enda demokrati? Det undrade företrädare för KD och M under riksdagens utrikesdebatt. Utrikesminister Margot Wallström (S) framhöll Israel som ”en ockupationsmakt”.
Sverige är det enda land i EU vars utrikesminister inte är välkommen i Mellanösterns enda demokrati. Det är ett politiskt och diplomatiskt misslyckande
Lars Adaktusson (KD)
Regeringen ska satsa på en ”demokratioffensiv” i sin utrikespolitik, meddelade Margot Wallström när den utrikespolitiska deklarationen för 2019 lästes upp i riksdagen på onsdagen.
– Demokratin är på tillbakagång, sade hon och menade att satsningen på demokrati ska märkas i all utrikespolitik och i Sveriges bistånd.
Samtidigt blev uttalandet om demokrati lågt hängande frukt för politiska motståndare, som under debatten ifrågasatte Sveriges palestinabistånd och att Wallström inte är välkommen i Mellanösterns enda demokrati, Israel.
Sverigedemokraternas Markus Wiechel läste upp siffror om det stora stöd palestinska terrorister får från den palestinska myndigheten. Wallström menade att det är osant att påstå att svenskt bistånd går till att avlöna terrorister.
– Det svenska stödet möjliggör en negativ utveckling, menade Wiechel.
Även representanter för Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna kritiserade regeringens Israelpolitik.
Lars Adaktusson (KD) hänvisade till undersökningar om demokrati där Israel ligger i topp.
– Israel är en av de bästa nationerna i världen på demokrati, i en region av auktoritära stater.
– Sverige är det enda land i EU vars utrikesminister inte är välkommen i Mellanösterns enda demokrati. Det är ett politiskt och diplomatiskt misslyckande, sade han.
Orsaken till den dåliga relationen till Israel beror på erkännandet av en palestinsk stat och att Israel utsett Sverige till ”ett varnande exempel”, enligt Wallström, som tyckte att Israel står inför demokratiska utmaningar.
Hon sade också att Israel är ”en ockupationsmakt”, men att regeringen inte har någon fientlig inställning till Israel.
– Det finns inte ett uns av självkritik från Wallström, det är bedrövligt. Länge har den samlade vänstern i Sverige spridit en obalanserad och osann bild av Israel. Denna svartmålning har bidragit till en fientlig inställning till Israel, sade Adaktusson, som senare också kritiserade Följeslagarprogrammet som stöds av Kyrkornas världsråd och Sveriges kristna råd.
Adaktusson menade att följeslagarprogrammet, som ofta kritiserats för att vara ensidigt kritiskt mot Israel, sedan länge lämnat en opartisk hållning till konflikten.
Moderaten Hans Wallmark slog fast att Sveriges möjlighet att bidra till processen i Mellanöstern grusats av regeringens Israelpolitik. Han beskrev utvecklingen runt Israel där säkerhetshoten mot statens existens ökar.
– Var finns Sverige här? undrade han, och menade att Sverige borde göra mer för att värna Israels säkerhet.