Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Bränslepriserna skenar – SD+M+KD kräver sänkt skatt

Mer än hälften av det rekordhöga bensinpriset utgörs av skatter. Och ju högre bränslepriser, desto större blir statens momsintäkter.

– Man kan skylla på Putin och kriget men till stor del är drivmedelspriserna i Sverige svensk politik, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Nyheter · Publicerad 20:00, 8 mar 2022

Sedan krigsutbrottet i Ukraina har bränslepriserna nått nya rekordhöga nivåer.

– Rysslands agerande pressar ju upp priserna på både gas och drivmedel i världen och Europa, säger finansminister Mikael Damberg (S) till TT.

Inom bensinbolagens egen branschorganisation Drivkraft Sverige betonar man att regeringen, trots det oroliga säkerhetsläget, har möjlighet att påverka priserna.

– Om Sverige vill försöka sänka bränslepriserna så finns möjligheten att sänka skattetrycket på drivmedel. Det skulle vara bra för att bibehålla svensk konkurrenskraft då priserna börjar bli höga för konsumenter och för dem som transporterar varor, säger Jessica Alenius, vd för bensinbolagens branschorganisation Drivkraft Sverige, till Aftonbladet.

I lördagens tidning berättade Världen idag att SD vill se en bred uppgörelse med regeringen om en omfattande skattesänkning.

– Nu måste regeringen agera. Man kan skylla på Putin och kriget men till stor del är drivmedelspriserna i Sverige svensk politik, sade SD:s partiledare Jimmie Åkesson till TT nyligen.

Under tisdagen presenterade Moderaterna ett förslag om tillfälliga skattesänkningar på drivmedel som ska kunna sänka priset på en liter diesel med fem kronor. Partiet föreslår att energiskatten på diesel ska sänkas till EU:s miniminivå och att skatten på bensin sänks i motsvarande grad under tre månader, uppger TT.

Sju EU-länder har högre dieselskatt än Sverige, men trots det är den svenska dieseln flera kronor dyrare per liter, rapporterade Dagens PS i höstas. Det beror på att Sverige har en hög reduktionsplikt, det vill säga att en stor del av drivmedlet måste utgöras av biobränsle som är dyrare än bensinen och dieseln. Detta enligt en klimatpolitisk uppgörelse som alla partier utom SD ställde sig bakom 2017.

– Vi föreslår att man ska sänka reduktionsplikten, vilket sänker kostnaderna på diesel med tre kronor per liter, säger riksdagsledamoten Magnus Jacobsson (KD) i ett mejl till Världen idag.

– Utöver detta vill vi förändra dagens fordons- och bränslebeskattning, fortsätter Magnus Jacobsson.

I fredags hölls en interpellationsdebatt i riksdagen där Thomas Morell (SD) påpekade att Sverige har högre bränslepriser än vad som är fallet i jämförbara europeiska länder.

– Världsläget drabbar även Danmark och de ligger så mycket lägre än oss, sade han till Mikael Damberg.

I mitten av januari kostade en liter diesel i Danmark 1,72 euro medan motsvarande pris i Sverige var 2,01 euro, uppger sajten M Sverige.

I debatten uppmanade Morell regeringen att agera skyndsamt för att sänka kostnaderna för drivmedel. Han lyfte fram åkeribranschen och jordbruket som exempel på samhällsviktiga näringar som riskerar att gå under till följd av skenande bränslekostnader.

Regeringen ger till en början kalla handen till kraven på rejält sänkt bränsleskatt.

– Det som ligger först är diskussionen kring ett moderniserat reseavdrag men också sänkta skatten som kommer första maj (50 öre per liter i enlighet med oppositionens budget) sade Mikael Damberg till Ekot i måndags.

På tisdagen lät han dock mer öppen för en större skattesänkning.

– I det här läget utesluter jag inte en viss åtgärd, man måste titta brett på vilka åtgärder som har effekt, sade han till TT.

Samtidigt fortsätter drivmedelspriserna att skena. I måndags kostade en liter diesel runt 25 kronor medan en liter bensin kostade runt 22 kronor på bemannade stationer. På tisdagen steg priserna ytterligare och då meddelade USA:s president Joe Biden dessutom att USA ska sluta köpa olja och gas från Ryssland. På onsdagsmorgonen steg priset på diesel med 1:25 kronor per liter till 28:22 kronor och bensinpriset med 35 öre till 23:34 kronor.

Om Sverige vill försöka sänka bränslepriserna så finns möjligheten att sänka skattetrycket på drivmedel.

Bensinskatt

Under vecka 8 kostade en liter bensin i genomsnitt 19,95 kronor. Kunden betalade då 9,14 kronor för bensinen samt 10,81 kronor i skatter enligt följande:

Produktkostnad och bruttomarginal: 9,14 kronor
Moms på bensinen: 2,28 kronor
Energiskatt: 4,18 kronor
Koldioxidskatt: 2,64 kronor
Moms på skatten: 1,71 kronor

Skattens andel av priset:
54,2 procent

Källa: Ekonomifakta

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier